Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Rumunjski predsjednik odstupit će ako ga parlament suspendira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski predsjednik Traian Basescu izjavio je u četvrtak da bi mogao dati ostavku ako ga parlament suspendira zbog optužbi za neustavno postupanje, što bi dovelo do novih izbora koje bi, najvjerojatnije, opet dobio.

Parlamentarni odbor, uz potporu oporbenih Socijaldemokrata, optužio je Basescua, najpopularnijeg rumunjskog političara, za izazivanje političke nestabilnosti navodnim špijuniranjem političara i vršenjem pritiska na pravosuđe.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Slika nije dostupna Basescu dopustio kazneno gonjenje osmorice ministara

"Nakon moguće suspenzije, oni koji su izazvali ovu zloporabu moraju izaći pred birače. Nakon glasovanja, samo će moja ostavka dovesti do novih izbora", rekao je Basescu, prenosi televizija Realitatea.

Basescu, koji je na predsjedničku dužnost izabran 2004. godine, najvjerojatnije bi osvojio novi petogodišnji mandat na prijevremenim predsjedničkim izborima.

Analitičari procjenjuju kako je cilj tog poteza spriječiti glasovanje o suspenziji i time učvrstiti njegov položaj na vlasti.

Ako suspenzija prođe, u roku 30 dana morat će se održati referendum o smjeni Basescua. Predsjednik je upozorio da bi to moglo naškoditi ugledu parlamenta.

"Referendum o smjeni bio bi glasački sukob između mene i
parlamenta.... i instituciju parlamenta treba zaštititi. Parlament ne smije biti izložen riziku da ga porazi rumunjski narod", rekao je Basescu.

Ustavni je sud prošloga tjedna odlučio kako nema osnova za pokretanje postupka suspenzije i preporučio parlamentu da odustane od nje.

Socijaldemokrati, koji su izgubili izbore 2004. godine nakon brojnih korupcijskih skandala, najavili su da će unatoč tome ustrajati na suspenziji.

Nakon što je osvojio izbore 2004. godine, Basescu je pridobio
međunarodne simpatije zbog snažne potpore vladinim nastojanjima u borbi protiv korupcije i zbog svog udjela u pripremanju Rumunjske za ulazak u EU.

No, upleo se u sukob s premijerom Calinom Tariceanuom koji je prošloga tjedna uklonio neke svoje koalicijske partnere i osnovao manjinsku vladu s parlamentarnom potporom socijaldemokrata, što bi, prema analitičarima, moglo usporiti reforme u toj zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene