Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjska: Parlament suspendirao Basescua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski parlament suspendirao je danas predsjednika Traiana Basescua, optuženog za neustavno postupanje i zlouporabu vlasti, s 322 glasa za i 108 protiv čime je otvoren put za održavanje nacionalnog referenduma o njegovom opozivu u roku od 30 dana.

Rumunjski predsjednik izjavio je prošlog tjedna da bi mogao dati ostavku ako ga parlament suspendira.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Slika nije dostupna Basescu i Geoane izjednačeni Mrtva trka nakon prvog kruga izbora u Rumunjskoj

"Traian Basescu je propali politički projekt. On je nesposoban za daljnje vođenje zemlje, za njezino ujedinjene", rekao je Mircea Geoana, čelnik ljevičarske oporbene stranke PSD, tijekom rasprave u parlamentu.

Basescu je suočen s nizom optužbi za zlouporabu vlasti. Optužuju ga posljednjih mjeseci i vladajući centristi i oporbena ljevica.

Njegovo suspendiranje predložili su oporbeni socijaldemokrati u pokušaju, kako navode analitičari, da ponovno dođu na vlast i osnaže javnu potporu kojoj su jako naškodili korupcijski skandali.

Oni optužuju najpopularnijeg rumunjskog političara za izazivanje političke nestabilnosti navodnim špijuniranjem političara i vršenjem pritiska na pravosuđe. 

Ustavni sud smatra da nema osnova za te optužbe.

U posljednjem pokušaju da privole zastupnike da glasuju protiv Basecua, PSD ga je u srijedu također optužio za podmićivanje sudaca Ustavnog suda kako bi ga oslobodili optužbi.

Basescu, koji je na predsjedničku dužnost izabran 2004. godine kao kandidat koalicije Nacionalne i Demokratske stranke (centar), a prije toga je bio gradonačelnik Bukurešta, odbacuje sve optužbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene