Izbori u Rumunjskoj
Izbori u Rumunjskoj Foto: Afp

Stanovnici jednog rumunjskog sela ponovno su velikom većinom izabrali svog gradonačelnika iako je dva tjedna prije umro od koronavirusa, istaknuvši kako je dobro radio i zaslužuje tu posthumnu pobjedu.


Na videosnimci s društvenih mreža vide se deseci stanovnika koji posjećuju grob socijaldemokrata Iona Alimana kako bi tamo zapalili svijeće nakon zatvaranja birališta u nedjelju.

Vezani članci Sunčano vrijeme u Zagrebu - 2 Meteorolozi otkrivaju kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora: Pogledajte gdje bi vas u glasovanju moglo omesti malo kiše Klaus Iohannis (Foto: AFP) Počeli predsjednički izbori u Rumunjskoj: Ankete daju prednosti Klausu Iohannisu

"To je tvoja pobjeda", govori jedan muškarac na snimci. "Znaj da možeš biti ponosan na nas. Počivao u miru".

Aliman je tako treći put pobijedio na izborima u Deveselu, selu s oko tri tisuće stanovnika na jugu Rumunjske. Dobio je 64 posto glasova, pokazuju službeni podaci u ponedjeljak.

"On je bio pravi gradonačelnik", rekla je neimenovana žena za televiziju ProTV. "Uvijek je bio na strani sela, poštivao je sve zakone. Mislim da više nećemo imati takvog gradonačelnika".

Aliman je bio bivši zapovjednik mornarice koji bi u ponedjeljak napunio 57 godina. Preminuo je 17. rujna u bolnici u Bukureštu. Njegovo ime već je bilo ispisano na izbornim listićima i nije se moglo ukloniti, no održat će se novi izbori.

Rumunjska je od veljače zabilježila 124 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo ih je 4.748, najviše na istoku Europske unije.