Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunji i dalje podvojeni oko Ceausescua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunji su podijeljeni oko mjesta koje pripada Nicolaeu Ceausescuu u povijesti njihove zemlje, s obzirom da je nekadašnji komunistički diktator dobio gotovo podjednak broj pozitivnih i negativnih mišljenja, prema rezultatima ankete Zaklade Soros.

Približno 23 posto Rumunja smatra da je Ceausescu čelnik "koji je učinio najviše dobra zemlji", dok ih 24 posto misli da je učinio "najviše zla".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U trgovačkom centru Uhićeni kradljivci zlata: Ukrali lance i narukvice vrijedne više od 160 tisuća kuna Slika nije dostupna Gradonačelnik se opravdava Premijer ogorčen: 'Odbiti pokop djeteta zbog podrijetla uvreda je svemu što predstavljamo'

Slijedi ga predsjednik Traian Basescu, s 15 posto pozitivnog
mnijenja, potom bivši šef države Ion Iliescu (sedam posto) te kraljevi Carol I. i Michel I. (svaki po šest posto).

Prema tom ispitivanju ostvarenom na uzorku od 2.000 osoba, 48 posto Rumunja smatra da se "živjelo bolje" prije 1989., kad je pao komunistički režim, nasuprot 33 posto njih koji tvrde suprotno te 11 posto za kojih je životni standard "isti".

Broj nostalgičara je međutim u padu u odnosu na 1998., kad je 61 posto Rumunja tvrdilo da im je život bio bolji pod komunizmom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene