Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumsfeld pod istragom zbog Abu Ghraiba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane u ostavci Donald Rumsfeld idućeg bi se tjedna u Njemačkoj mogao suočiti sa zahtjevom za provođenje istražnog postupka protiv njega, zbog navodne odgovornosti za zlostavljanja zatočenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib i američkom zatočeničkom centru Guantanamo na Kubi, piše tjednik Time.

Zahtjev za provođenje istrage i dokazne materijale njemačkom državnom tužitelju spremaju se podnijeti odvjetnici 11-orice Iračana koji su bili zatvoreni u Abu Ghraibu, i odvjetnici Saudijca Mohammeda al-Qahtanija, koji je bio držan u Guantanamu.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Slika nije dostupna Unatoč malim šansama za uspjeh Rumsfeld ponovno optužen za mučenja po američkim zatvorima

Qahtani je identificiran kao '20. otmičar', koji je navodno trebao sudjelovati u napadu 11. rujna na WTC, i prošao je 'posebni plan ispitivanja' koji je navodno osobno odobrio Rumsfeld, i za koji Amerikanci tvrde da je rezultirao vrijednim informacijama.

Prema zapisniku ispitivanja i vladinim izvješćima, Quahtani je bio izložen prisilnom obnaživanju, seksualnom ponižavanju, vjerskom ponižavanju, dugom držanju u stresnim položajima, uskraćivanju spavanja i drugim kontroverznim isljedničkim tehnikama.

Odvjetnici tužitelja su najavili kako će za njih svjedočiti bivši
brigadni general, Janis Karpinski, koja je u vrijeme afere Abu Ghraib zapovijedala svim američkim zatvorima u Iraku.

U svom će podnesku tužiteljstvu odvjetnici priložiti i njezin pisani iskaz u kojem, među ostalim, kaže kako je 'bilo jasno da saznanja i odgovornost za ono što se događalo u Abu Ghraibu idu sve do vrha zapovjednog lanca, do ministra obrane Donalda Rumsfelda'. 

Pod istragom i George Tenet

Osim na Rumsfelda, zahtjev za istragom odnosi se i na bivšeg direktora CIA-e Georgea Teneta, aktualnog državnog tužitelja SAD Alberta Gonzalesa i 10-ak tada nadležnih vojnih, obavještajnih i pravosudnih dužnosnika.

Njemačka je odabrana kao mjesto za podnošenje tužbe jer njezini zakoni poznaju 'univerzalnu sudsku nadležnost' za ratne zločine koji su počinjeni bilo gdje u svijetu.

Istovjetan, ali suženi, pravni zahtjev podnesen je u Njemačkoj i 2004., i u njemu je također traženo procesuiranje Rumsfelda. Slučaj je izazvao ljutitu reakciju Pentagona, a tadašnji glasnogovornik Lawrence DiRita nazvao ga je 'velikim, velikim problemom'.

Američki su dužnosnici dali do znanja da slučaj može škoditi
bilateralnim odnosima, a Rumsfeld je zaprijetio nedolaskom na konferenciju o sigurnosti u Muenchen ako Njemačka ne odbaci zahtjev.

Dan prije konferencije njemački je tužitelj je odbacio zahtjev za istragom, rekavši kako nema dokaza da se američki sudovi ne bave tim optužbama.

Ponavljanje tužbe odvjetnici objašnjavaju novim momentima u predmetu, ostavci Rumsfelda i pogrešnoj premisi da će se vlasti u SAD time baviti. Američka nevladina udruga Centar za ustavna prava, pomaže tužiteljima u nastojanjima da se ovaj slučaj procesuira pred njemačkim pravosuđem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene