Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumsfeld optužen za dopuštanje mučenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša američka brigadna generalica Janis Karpinski, nekad odgovorna za zatvore u Iraku, optužila je bivšega ministra obrane Donalda Rumsfelda da je izravno zapovjedio mučenje zatvorenika, stoji u tekstu objavljenom u listu El Pais.

'Imam dopis, koji je potpisao Donald Rumsfeld, o upotrebi tih metoda ispitivanja', rekla je Karpinski za španjolski dnevnik.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog ruski oligarh Cure nepoznati detalji, bio je uključen u razmjenu zarobljenika među kojima je bio i Navaljni: Sastao se s Putinom u vrijeme njegove smrti? Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju"

'Nad njegovim je imenom vlastoručni potpis, a na marginama teksta piše: 'Neka se provede'', objasnila je Karpinski, jedina visoka vojna dužnosnica koju je vojna hijerarhija kaznila zbog mučenja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraibu.

Janis Karpinski pristala je sudjelovati u tužbi podnesenoj 14.
studenoga u Njemačkoj protiv Donalda Rumsfelda i nekolicine drugih visokih američkih dužnosnika zbog njihove uloge u lošem postupanju sa zatvorenicima u Iraku i američkoj bazi u Guantanamu na Kubi.

Preporučene metode ispitivanja bile su: 'prisiliti zatvorenika da dugo stoji uspravan, ometati mu spavanje, poremetiti mu raspored hranjenja, puštati glasnu glazbu, otežati im situaciju, Rumsfeld je odobrio te specifične tehnike', tvrdi Karpinski.

'Sve je to počelo u rujnu 2003. kad je u posjet Iraku stigao general Geoffrey Miller, zapovjednik zatvora u Guantanamu. Njega je poslao ministar obrane da pripadnike vojske nauči nagore metode ispitivanja već upotrebljene u Guantanamu', tvrdi Janis Karpinski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene