Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'RS neće odlučivati što će raditi visoki predstavnik u BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viski predstavnik za BiH Miroslav Lajčak poručio je kako mu ni iz Republike Srpske niti iz Srbije neće određivati što će i kako raditi na sadašnjoj dužnosti upozorivši vlasti u Banjoj Luci i Beogradu da ne izazivaju međunarodnu zajednicu.

U razgovoru s novinarima bosanskohercegovačkih medija Lajčak je izjavio kako je očito da u sadašnjoj situaciji još uvijek ima posla za Ured Visokog predstavnika (OHR) na čiji rad može utjecati samo Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visoki predstavnik u BiH ostaje do daljnjega Slika nije dostupna Lajčak preuzeo dužnost Visokog predstavnika za BiH

To će tijelo zasjedati 30. i 31. listopada a Lajčak je pojasnio kako se tada očekuje utvrđivanje nove strategije djelovanja međunarodne zajednice u BiH.

"Burna reagiranja (na mjere OHR-a) su u domeni laži, demagogije i zamagljivanja", bio je izravan Lajčak komentirajući orkestrirane napade kojima je proteklih dana izložen od strane političkih stranaka i nevladinih udruga iz RS ali i Srbije koje osporavaju njegovu odluku o izmjeni načina odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

Tom je odlukom utvrđeno kako Vijeće ministara može odlučivati kada u njegovu radu sudjeluje većina ministara a odluke su valjane kada za njih glasuje obična većina pod uvjetom da ona uključuje po jednog ministra iz svakog konstitutivnog naroda.

Osvrnuvši se na najavu održavanja izvanredne sjednice Narodne skupštine RS koja bi 29. listopada mogla naložiti povlačenje srpskih dužnosnika iz tijela vlasti BiH, Lajčak je kazao kako entitetski parlament "sigurno neće odlučivati" o tome hoće li Visoki predstavnik i OHR nastaviti svoje aktivnosti.

O konkretnim mjerama u slučaju nastavka opstrukcija iz RS Lajčak nije želio govoriti, no istaknuo je kako nijedna mogućnost nije isključena.

Komentirajući niz optužbi koje su proteklih dana na njegov račun stigle i iz Beograda, Lajčak je izjavio kako je time Srbija naštetila sama sebi jer ona, iako ima dovoljno ozbiljnih problema, sada izmišlja nove a time ujedno sebi stvara dodatne poteškoće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene