Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš najavio je u razgovoru s hrvatskim povratnicima na području Dervente da će njegovo ministarstvo izdvojiti dodatni novac.


Dodao je da će to učiniti kako bi se stvorili uvjeti za useljenje u obiteljske domove koji se obnavljaju novcem Republike Hrvatske i Fonda za povratak BiH, priopćili su u iz ministarstva za izbjeglice. Ministar za izbjeglice RS-a je u razgovoru s povratnicima, kako se navodi u priopćenju, najavio da će ministarstvo kojem je na čelu pružiti dodatnu potporu, napose oko dovršetka projekta koji provodi Hrvatska doniranjem građevinskog materijala kako bi što prije uselile prognani koji se žele vratiti u svoje domove.

Dodaje se da o želji za povratkom govori podatak da je od ukupno 119 hrvatskih kuća na ovom području 70 posto obnovljeno i useljeno. Ministar Čordaš je razgovarao s povratnikom Jurom Lončarem koji je sredstvima Fonda za povratak BiH djelomično obnovio kuću u mjestu Modranu kod Dervente u koju se vratio prije 10 godina. Lončar je upoznao ministra s problemima s kojima se susreće i naglasio da je, bez pomoći nadležnih institucija, teško osigurati uvjete za dostojanstven život.

Vezani članci Izbjeglički kamp VIDEO Skandal u Italiji: Strašni prizori u izbjegličkom kampu - "Slike bi mogle biti iz Libije, ali ne..." Migranti Dijete izbjeglica optužuje hrvatsku i slovensku policiju za nasilje i protjerivanje: "Pet je puta vraćen iz Hrvatske u BiH, konstantno je bio izložen nasilju"

>> Tadić: BiH treba opstati, a Hrvati u njoj ostati

Zbog invaliditeta Lončar nije u mogućnosti osigurati redovite prihode, supruga mu nije zaposlena, a sina je izgubio u proteklom ratu.Prema priopćenju, Čordaš je rekao da će kroz projekte održivog povratka resora kojemu je na čelu, te putem Povjerenstva za izbjeglice BiH pronaći način kako pomoći obitelji Lončar kao i brojnim drugim povratnicima s područja Dervente. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju