Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RS: Izbori za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političke stranke iz Republike Srpske očekuju da novi predsjednik tog entiteta bude izabran na izvanrednim izborima jer je to jedini način ustavnog rješenja problema nastalih nakon iznenadne smrti dosadašnjeg predsjednika Milana Jelića, izjavio je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Radojičić tijekom dana sastao s predstavnicima šest najutjecajnijih stranaka sa srpskim predznakom koje su zastupljene u entitetskom parlamentu kako bi zauzeli zajedničko stajalište o načinu izbora Jelićeva nasljednika. 

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Slika nije dostupna Planira se atentat na Dodika?

'Očekujemo da Središnje izborno povjerenstvo BiH u zakonskom roku raspiše održavanje izvanrednih izbora za predsjednika i dopredsjednike RS', pojasnio je Radojičić novinarima stajalište srpskih stranaka.

U tim strankama drže kako je bez obzira na protivljenje bošnjačke i hrvatske strane nužno birati i dvojicu novih dopredsjednika entiteta koji trebaju biti iz reda druga dva konstitutivna naroda.

Hrvatski dopredsjednik RS sada je Davor Čordaš iz HDZ BiH a bošnjački Adil Osmanović iz Stranke demokratske akcije.

'Stvari su jasne. mandat dopredsjednicima i po Ustavu RS i po Izbornom zakonu BiH nije prestao', izjavio je Čordaš komentirajući zahtjeve srpskih stranaka.

Osmanović je istim povodom također ocijenio kako ne postoji zakonska osnova da se ospore njegov i Čordašev mandat.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Bajramović tijekom dana je najavila kako bi odluka o provedbi izvanrednih izbora u RS mogla biti donesena do kraja ovog tjedna a kao moguće datume pomenula je 9. i 16. prosinca.

SIP će tada, kako je kazala Bajramović, odlučiti i o tome hoće li se birati samo predsjednik ili i dvojica dopredsjednika.

Predsjednik Milan Jelić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika umro je iznenada prošlog tjedna od srčanog udara.

Ustav RS niti Izborni zakon BiH nisu izrijekom predvidjeli što se zbiva u takvim slučajevima pa je nastupio pravni vakuum kojega treba rješiti SIP.

Parlament RS glasovima srpskih zastupnika izabrao je Radojičića za privremenog predsjednika entiteta no bošnjački i hrvatski zastupnici osporili su zakonitost i ustavnost takve odluke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene