Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispisala je povijest

ROSETTA ZAVRŠILA MISIJU Zabila se u komet i naprasno izgubila kontakt s letjelicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska svemirska letjelica Rosetta završila je misiju na kometu 67P udarivši u njegovu ledom okovanu površinu, prenose svjetski mediji.

Kontrola misije u njemačkom gradu Darmstadtu potvrdila je udar tako što se naprasno izgubio radio kontakt s letjelicom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla dugoočekivana poruka PROBUDIO SE I POZDRAVIO 'Halo, Zemlja! Jel' se čujemo?' Slika nije dostupna Dobre vijesti jedino iz svemira Ratovi, bolesti i nezapamćena ljudska stradanja obilježili 2014.

Nekoliko sati prije planiranog udara, Rosetta je poslala niz fotografija visoke rezolucije i ostalih podataka s kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

"Mogu potvrditi da je ovo povijesno spuštanje Rosette na komet 67P posve uspjelo"", rekao je direktor misije Patrick Martin iz Europske svemirske agencije.

Znanstvenici kažu da će još desetljećima baviti podacima koje je letjelica prikupila na kometu udaljenom 700 milijuna kilometara od Zemlje.

Nakon desetogodišnjeg putovanja sa Zemlje, Roseta je u kolovozu 2014. počela otkrivati tajne strukture, kemije i ponašanja tog stjenovitog svemirskog tijela prekrivenog ledom.

Rosetta, koja će nakon 12-godišnje svemirske odiseje u petak prestati s radom, imala je 11 znanstvenih instrumenata kojima je 'mirisala' i fotografirala komet 67P iz svih uglova.

Nakon što je stigla u orbitu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko 700 milijuna kilometara udaljenog od Zemlje, Rosetta je na njegovu površinu lansirala modul Philaea koji sam ima deset visokotehnoloških naprava, od kamera i rendgenskih zraka do bušilice.

Rosetta i Philae zajedno su višestruko unaprijedili ljudsko znanje o kometima, kojih ima na milijarde i predstavljaju 'ostatke' rođenja Sunčevog sustava prije 4.6 milijardi godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene