Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Romska obitelj Strojan podiže tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika obitelj slovenskih Roma iz sela Dečja Vas odlučila je tužiti 'odgovorne osobe' krive za 'privremeno preseljenje' u izbjeglički centar u Postojni, gdje se još uvijek nalazi dio njenih članova.

Da su se odlučili na tužbu protiv odgovornih osoba izjavio je 'glava' obitelji Mirko Strojan, a potvrdila odvjetnička kuća Čeferin koja je preuzela taj slučaj.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

'Slučaj smo tek preuzeli, pa ga za sada ne možemo komentirati', izjavio je odvjetnik Aleksander Čeferin.

Doznaje se međutim kako odvjetnici romskoj obitelji savjetuju da ne prihvate prijedlog zamjene njihove parcele u općini Ivančna Gorica drugom ili privremeno preseljenje u državni objekt preko zime kako im je to predložio ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik.

Do iseljenja te obitelji iz njena ilegalno sagrađenog naselja došlo je potkraj listopada nakon incidenta s mještanima susjednog sela Ambrus. Pokušaji povratka ili smještaja tridesetak Roma na neku alternativnu lokaciju uz pomoć vlade pratile su niz tjedana demonstracije pa se od toga odustalo.

Slučaj je izazvao narušavanje slike o Sloveniji kao državi bez
etničkih napetosti i doveo do upozorenja međunarodnih ustanova za prava manjina kako je iseljenje bilo nepravilno. Odgovarajući na kritike premijer Janez Janša izjavio je kako je većina romskih naselja u Sloveniji sagrađena na crno pa neka treba porušiti.

Obitelj Strojan, kako se doznaje, namjerava tužiti mještane sela Ambrus koje zbog prijetnje drže primarno odgovornima za svoje nedaće. Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič izjavio je da će romsko naselje blizu ljubljanskog groblja Žale također morati biti uklonjeno radi proširivanja groblja najkasnije do kraja 2008. godine.

Jankovič je romsku obitelj Strojan pokušavao smjestiti blizu
Ljubljane, ali u tome nije uspio zbog prosvjeda potencijalnih susjeda. Novi ljubljanski gradonačelnik je tada rekao da je želio pokazati da je Ljubljana otvoren i europski grad koji prema Romima nema predrasuda, te da u Ljubljani već živi oko 800 Roma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene