Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deportacija izazvala ogorčenost

Zbog nje su organizirani prosvjedi diljem Francuske: Romska djevojčica stigla u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Romska djevojčica čija je deportacija iz Francuske izazvala ogorčenost došla je u Hrvatsku nakon što je dobila nove putne dokumente, rekao je u petak njezin otac novinskoj agenciji France Presse.

Leonarda Dibrani, njezina majka i troje braće sada su kod strica u Sisku, rekao je njezin otac Resat Dibrani AFP-u.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Prizori s mjesta nesreće Velika tragedija Cure detalji nesreće u Italiji u kojoj je poginula 5-godišnja djevojčica: Za sve je kriva ptica?

'Moj brat je došao po njih u Mitrovicu u četvrtak s minibusom. Upravo sam razgovarao s mojom obitelji, oni su sretni iako malo zabrinuti za mene', rekao je.

Dodao je da su neki članovi obitelji dobili putovnice od hrvatskog veleposlanstva u Prištini koje su zatražili u svibnju.

Slučaj Dibrani je prošle godine dospio na naslovnice u Francuskoj nakon što je 15-godišnja djevojčica privedena tijekom školskog izleta.

Ona i ostatak njezine obitelji kasnije su deportirani na Kosovo. Pet članova njezine obitelji koji su doputovali u Hrvatsku nekada su imali hrvatske putovnice, ali im je istekao rok važenja.

Dibranijeva djeca rođena su Italiji, osim najmlađe djevojčice koja je rođena u Francuskoj, a jedino je otac Resat rođen na Kosovu.

Resat Dibrani je ostao u Kosovskoj Mitrovici s najmlađim djetetom, dvogodišnjom djevojčicom koja isto tako nema hrvatsku putovnicu, i još jednom kćeri.

15-godišnja Romkinja podijelila Francusku: Ponuda predsjednika razljutila majku

On je rekao kako obitelj namjerava poduzeti pravne korake kako bi se mogli ponovno spojiti.

'Imam veliku nadu. To je velika prilika da odemo s Kosova, najveća otkako smo deportirani', rekao je Dibrani.

Deportacija 15-godišnje djevojčice prošle godine izazvala je masovne studentske prosvjede u Francuskoj sa zahtjevima da joj se dopusti povratak i školovanje.

Službena istraga o deportaciji pokazala je da je bila zakonita, ali da je policija mogla biti osjetljivija.

U siječnju je francuski sud odbacio žalbu sa zahtjevom obitelji da im se odobri boravak te presudio kako je deportacija bila zakonita.

S hrvatskom putvnicom Dibrani bi se mogli vratiti u Francusku budući je Hrvatska članica Europske unije, navodi France Prese. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene