Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preokret u Zimbabveu

Slavlje na ulicama: Robert Mugabe nakon 37 godina na vlasti podnio ostavku

Robert Mugabe (Foto: AFP)
Robert Mugabe (Foto: AFP) Foto: Afp
Robert Mugabe, predsjednik Zimbabvea, je podnio ostavku.

Iznenadna ostavka Roberta Mugabea stigla je u trenutku u kojem su zakonodavci u parlamentu raspravljali o izglasavanju nepovjerenja tom 93-godišnjem vođi, izvještava BBC.

Pročitajte i ovo Rober Mugabe Jr. sa svojim ocem (Foto: AFP) Među njima i Mugabeovi sinovi Bogati klinci Zimbabvea: Imaju svoje sestre Karsdashian i besramno se razbacuju bogatstvom Teodoro Obiang Nguema (AFP) desetljeća vladavine Rekordne vladavine svjetskih vladara

Mugabe je rekao kako će odbiti podnijeti ostavku bez obzira na prošlotjedno vojno preuzimanje vlasti i prosvjede protiv njegove vladavine.

Kada je predsjednik parlamenta Jacob Mudenda objavio Mugabeovu ostavku i prekid postupka smjene na zajedničkoj sjednici parlamenta zastupnici su počeli bučno slaviti.

Korijen iznenadnog pada 93-godišnjeg Mugabea, nakon što je gotovo četiri desetljeća bio na vlasti, leži u rivalitetu između članova vladajuće elite Zimbabvea oko toga tko će ga naslijediti, a ne u prosvjedima građana protiv njegove vlasti.

Vojnici su u noći na srijedu preuzeli vlast, prosvjedujući protiv predsjednikove odluke da smijeni potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, favorita ZANU-PF-a za Mugabeovog nasljednika, koji je zbog svoje žestoke naravi poznat pod nadimkom Krokodil.

Nakon smjene potonjeg, velike izglede da naslijedi Mugabea imala je njegova neukrotiva i rastrošna supruga Grace, što glavni vojni stožer nije želio prihvatiti.

Očekuje se da će Mnangagwa preuzeti mjesto predsjednika.

Mugabe je na čelu Zimbabvea došao 1980. godine

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene