Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane Robert Gates se u Izraelu zauzeo za diplomatsko rješenje iranskoga nuklearnog pitanja i izjavio kako se unatoč neprekidnim napadima i dalje zalaže za primjenu postojećeg plana jačanja sigurnosti u Bagdadu.


Prvi šef Pentagona koji je posjetio Izrael nakon 2000., razgovarao je u Jeruzalemu s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni. 

Vezani članci Eksplozija u bolnici u Bagdadu - 1 VIDEO Eksplozija spremnika s kisikom izazvala požar u COVID bolnici, više od 80 poginulih: ''Ljudi su skakali kroz prozore. Liječnici padali na automobile'' Slika nije dostupna Gates na putovanju po bliskoistočnoj regiji

Nakon dolaska u Tel Aviv u srijedu poslijepodne sastao se sa svojim izraelskim kolegom Amirom Peretzom.

Prema izraelskom državnom radiju u središtu razgovora Olmerta i Gatesa bilo je iransko nuklearno pitanje. Gates je tijekom turneje već posjetio Jordan i Egipat.

'Smatramo kako iransko nuklearno pitanje nije u stanju iz kojeg nema povratka. Još ima vremena za rješavanje problema diplomatskim putem', rekao je Gates na konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

Govoreći o stanju u Iraku rekao je kako će sigurnosni plan, u sklopu kojeg su američke i iračke postrojbe prije dva mjeseca počele raspoređivati tisuće vojnika na ulice Bagdada, početi donositi plodove iako su napadi u glavnom gradu i dalje svakodnevni.