Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arheološko otrkiće

Ritualno žrtvovanje: Pronašli grobnicu s desecima kostura novorođenčadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokantni prizori stižu iz Perua gdje su arheolozi ušli u jednu grobnicu u starom gradu Pachacamac. U grobnici je otkriveno 80 kostura među kojima i deseci kostura malene djece koja su ubijena u ritualnim žrtvovanjima.

Djeca su bila zakopana u krug uokolo grobnice na način da su im glave bile usmjerene prema središtu grobnice. Većina tijela pronađena je sklupčana u fetalnom položaju.

Pročitajte i ovo Izvanredno stanje zbog vala nasilja u Ekvadoru Na granici s Ekvadorom Još jedna zemlja proglasila izvanredno stanje: Razbuktava se val nasilja, stiže vojska kao potpora Slika nije dostupna Arheološko nalazište Iskopano 3.000 kostura ispod londonskog metroa

>> Uskršnji otok: Arheolozi otkrili da kamene glave imaju i - tijela!

Pronađena su tijela i muškaraca i žena i djece, različitih godina. S njima su bili zakopane životinje, ali i različiti predmeti, posude, drvene maske i slično. Arheolozi kažu kako je u ovoj grobnici neobično velik broj novorođenčadi.
'Imamo dvije hipoteze- ili je riječ o ljudskoj žrtvi bogovima ili su sva ova djeca umrla prirodnom smrću, pa su kasnije zajedno zakopana', rekao je Peter Eeckhout sa Sveučilišta u Bruxellesu. Dodao je kako su na nekim kosturima vidljivi smrtonosni udarci koji su im zadani, ali su pronađeni i dokazi da su neki bolovali od sifilisa i različitih oblika tumora, piše Daily Mail.

Ovo je područje jedno od poznatijih arheoloških nalazišta iz razdoblja prije no što su Španjolci došli na ovo područje, te je nekada bilo vrlo važno političko vjersko i gospodarsko središte sve dok 1533. godine nisu došli Španjolci nakon čega je došlo do konačnog pada ovog povijesnog područja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene