Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv visokih časnika bivše JNA, Blagoja Adžića, Ljubomira Bajića, Božidara Martinovića i Dobrivoja Opačića bit će pokrenut kazneni postupak pred sudom u Rimu zbog obaranja helikoptera promatračke misije EZ-a 7. siječnja 1992. godine.


Prvo ročište u sudskom postupku protiv časnika bivše JNA, zbog helikoptera oborenog u Podrutama na sjeveroistoku Hrvatske kada su ubijena četvorica talijanskih i jedan francuski časnik, sutkinja Marina Finiti zakazala je za 14. veljače pred II. kaznenim odjelom suda u Rimu.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu: "Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Neću se vratiti u Argentinu" Slika nije dostupna Slučaj Martinović: Prekršajni postupak protiv liječnice karlovačke hitne pomoći

Četvorici časnika JNA ako se ne odazovu pozivu suda može se suditi u odsustvu ili zatražiti izručenje od Srbije. Na rimskom kaznenom sudu potvrđeno je kako je taj sud u srijedu primio obavijest o dodijeli slučaja.

Tužitelj Erminio Amelio je, zbog izdavanja zapovijedi za obaranje helikoptera promatračke misije Europske zajednice, početkom godine podigao optužnice za višestruko ubojstvo s otežavajućim okolnostima i izazivanje zrakoplovne nesreće i podnio zahtjev za pokretanje postupka protiv Blagoja Adžića, bivšeg načelnika generalštaba JNA, generala Ljubomira Bajića, tadašnjeg zapovjednika pete armijske oblasti, pukovnika Božidara Martinovića, tadašnjeg zapovjednika operativnog središta protuzračne obrane te potpukovnika Dobrivoja Opačića, koji je tada bio odgovorni u zračnoj bazi JNA u Bihaću.

Helikopter je oborio vojni zrakoplov JNA Mig 21 kojim je upravljao pilot Emir Šišić koji je u Italiji osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina koju trenutno služi u Srbiji. Šišić je 2001. bio uhićen u Mađarskoj na osnovu međunarodne tjeralice te izručen Italiji gdje je odslužio prvi dio zatvorske kazne.

Hrvatski je sud zbog istog djela Šišića u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora.