Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokojni seizmolog najavio

Rimljani u panici: Pokojni seizmolog za danas najavio razorni potres!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rimljanima nitko ne može zamjerati zbog nervoze što je došao 11. svibanj, dan na koji je pokojni seizmolog rekao da će talijanski glavni grad udariti razorni potres.

Mnogi stanovnici glavnog grada Italije jučer su, kao je javio Reuters, sve više bili u brizi nakon što se gradom proširila panika zbog razornog potresa najavljenog za 11. svibnja 2011. Tema je to koja mjesecima vlada talijanskim portalima, blogovima i društvenim mrežama na kojima se raspravlja treba li proročanstvo pokojnog seizmologa Raffaela Bendandija uzimati za ozbiljno.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Seizmološka ispitivanja - 3 Štete nisu velike Seizmolozi provode mjerenja na Krku, proučavaju se podrhtavanja tla nakon potresa: "Potrebno je napajanje, mirnije mjesto..."

Bendandi, koji je u dobi od 86 godina preminuo 1979., vjerovao je da su potresi posljedica kombinacije planeta, točnije odnosa mjeseca i Sunca te da su u potpunosti predvidjivi. Talijanski seizmolog Alessandro Amato pobija ovu tvrdnju i kaže kako je znanstveno nedokaziva te da nema razloga za paniku i strah.

Ipak, ulje na vatru dolijeva činjenica da je Bendandi točno u dan predvidio potres koji je 1923. godine pogodio Jadran. Za svoje predviđanje kasnije je dobio odlikovanje.

Kontroverzni talijanski znanstvenik Giampaolo Giuliani, koji je najavio potres u L’Aquili, tvrdi da Rimu ipak prijeti opasnost. Giuliani je samo dan prije nego što se tlo zatreslo u L’Aquili i odnijelo 300 života, rekao kako će doći do potresa. Nitko mu nije vjerovao, a čak je bio i optužen za lažnu uzbunu. Sud ga je ipak oslobodio optužbi priznajući da je znanstvenom metodom predvidio potres. No, naglašeno je kako nije bio precizan u njegovom lociranju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene