Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rim: Masovni prosvjedi protiv istospolnih zajednica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od sto tisuća ljudi okupilo se u subotu prijepodne pred Lateranskom bazilikom u Rimu kako bi prosvjedovalo protiv planova vlade premijera Romana Prodija o legalizaciji istospolnih i heterospolnih životnih zajednic, dok se na Trgu Navona prosvjedovalo za prava pojedinca i rastavu braka.

Oko 400 lokalnih i nacionalnih organizacija pozvalo je svoje pristaše na prosvjede protiv nacrta zakona kojim se životnim zajednicama homoseksualnih i heteroseksualnih parova priznaju prava tradicionalnog braka.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Na tzv. Family Day (Dan obitelji) demonstranti su stigli iz cijele
Italije, organizirano je osam izvanrednih vlakova i oko 3 tisuće
autobusa. U prosvjedima na Trgu San Giovanni sudjelovale su i tisuće djece sa bijelo-žutim kapicama, bojama Vatikana.

- Family Day treba postato velikom narodnom manifestacijom kojom će tisuće i tisuće Talijana iskazati svoju privrženost vrijednostima obitelji i solidarnosti, rekao je Giovanni Giacobbe, predsjednik nacionalnog Foruma za obitelj.

Na Trgu Navona su Radikalna stranka i socijalisti organizirali
manifestaciju pod nazivom Laička hrabrost u potporu prava pojedinaca i zakona o rastavi braka koji je 12. svibnja 1974. potvrđen na referendumu kojim je poražena tadašnja demokršćanska inicijativa, koju je podupirala Katolička crkva, protiv ozakonjenja rastave braka.

Iz Brazila gdje se nalazi u petodnevnom posjetu, papa Benedikt XVI. je poručio kako je rastava braka suvremena rana koja se širi društvom, te je pozvao i na predbračnu nevinost.

- Ne smije se instrumentalizirati religiju, izjavio je u subotu
premijer koalicije lijevog centra Romano Prodi u intervjuu javnom radiju. 

Prodi se zauzeo za obranu laičke države citirajući evanđelje i
pokojnog američkog predsjednika Johna Kennedyja. 

Prema evanđelju Isus je kazavši "dajte Cezaru što je Cezarevo, a Bogu Božje" potvrdio odvojenost države i vjere. Kennedy je, pak, kazao kako "društvo treba štovati kršćanska načela, ali predsjednik države treba slušati Ustav, a ne Papu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene