Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Condoleezza Rice za jednodnevnog posjeta Etiopiji u srijedu upozorila je na opasnost ponovnog izbijanja oružanog sukoba između te zemlje i njezinog arhetipskog neprijatelja Eritreje.


U razgovoru s premijerom Melesom Zenawijem Rice je spomenula tu mogućnost u svjetlu pograničnih napetosti koje sustavno jačaju od mirovnog sporazuma iz 2000. kojim je okončan dvogodišnji sukob u kojem je bilo na desetke tisuća poginulih.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Barrosa zaskočili prosvjednici, vikali mu: 'Sramota! Ubojice!' Slika nije dostupna Horor priče preživjelih: Satima smo plutali, hvatali smo se za leševe

Rice je u tiskanoj izjavi rekla kako je "premijera pozvala na
suzdržavanje od bilo kakvih radnji koje bi mogle povećati napetosti između Eritreje i Etiopije i na poduzimanje konkretnih mjera za smanjenje tenzija na granici. Ne smije doći do obnove neprijateljstava s bilo koje strane".

S etiopske strane nije bilo komentara a Rice, koja se s Melesom našla na radnom ručku, nije se susrela s eritrejskim dužnosnicima, koji su u više navrata optužili SAD za svrstavanje na etiopsku stranu.