Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice poziva na hitan prekid vatre u Libanonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice, na putu za turneju po Bliskom istoku, pozvala je na "hitan" prekid vatre u Libanonu upozoravajući da svaki sporazum mora početi rješavanjem uzroka sukoba.

"Mislimo da je prekid vatre hitan", kazala je Rice na putu za Izrael gdje bi trebala razgovarati s premijerom Ehudom Olmertom i drugim izraelskim dužnosnicima.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

"Važno je imati uvjete za uspješnost prekida vatre", dodala je Rice, podsjećajući na američki stav prema kojem prekid vatre nije trajan dok se ne pozabavi dubokim uzrocima sukoba, to jest prijetnjom libanonskog Hezbollaha Izraelu, te podrškom Irana i Sirije gerilcima.

Rice je izjavila kako je spremna vratiti se na Bliski istok nakon azijskog summita u Maleziji, kamo bi trebala otputovati krajem tjedna.

Šefica američke diplomacije predvidjela je i susret s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom, prije odlaska u Rim, gdje bi trebala sudjelovati na međunarodnom sastanku o Libanonu.

Na jugu Libanona nastavljene intezivne borbe

Izraelski vojnici uz potporu zrakoplova i helikoptera napadaju
uporište Hezbollaha u naselju Bint Jbeil, sjeverno od Maroun al Rasa, kojeg su jučer zauzeli.

Tijekom jučerašnjih borbi zarobljena su dva pripadnika Hezbollaha, a uništeno je devet rampi za lansiranje raketa, priopćila je izraelska vojska. Također istiću kako je jedna od tih rampi služila za lansiranje raketa na Haifu, lučki grad koji je je svakodnevna meta raketnih napada.

OIC neće održati hitan sastanak

Organizacija islamske konferencije neće održati hitan sastanak posvećen krizi na Bliskom istoku, kao što je nedavno zatražio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, objavili su iz Malezije, zemlje koja je trenutno predsjedavajuća OIC-a. 

Organizacija islamske konferencije neće održati hitan sastanak posvećen krizi na Bliskom istoku, kao što je nedavno zatražio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, objavili su iz Malezije, zemlje koja je trenutno predsjedavajuća OIC-a. 

Nemoguće je okupiti 57 članica skupine u tako kratkom roku, kazao je malezijski ministar vanjskih poslova Syed Hamid Albar.

Šef malezijske diplomacije spomenuo je, međutim, mogućnost sastanka "izvršnog odbora" OIC-a, podsjećajući da su članovi Organizacije "u kontaktu kako bi što bolje uskladili napore".

Syed Hamid je istaknuo kako je o tom pitanju razgovarao u nedjelju s glavnim tajnikom OIC-a Ekmeleddinom Ihsanogluom, ne navodeći sadržaj tih razgovora.

SAD šalje Izraelu bombe za napad na bunkere

Sjedinjene Države uskoro će Izraelu isporučiti oko 100 bombi za napade na bunkere, objavio je dnevnik Asharq al-Awsat, pozivajući se na neimenovane izvore u Washingtonu i Tel Avivu. 

List, koji izlazi u Dubaiju, navodi kako će bombe Izraelcima biti isporučene iz američke zrakoplovne baze u Kataru. Izrael je 2004. zatražio od SAD-a isporuku zrakoplovnih bombi GBU-28 za napade na bunkere i Pentagon je odobrio prodaju, ali je zbog smanjenja vojnog proračuna u Tel Avivu sporazum otkazan.

Izraelske zračne snage u dva navrata napala su bunkere Hezbollaha, ali su njegovi čelnici preživjeli bombardiranja. Neki vojni stručnjaci u Izraelu kažu kako je za takav razvoj događaja kriva činjenica što izraelsko zrakoplovstvo nije imalo posebnih bombi za probijanje betonskih slojeva. Bombe GBU-28 navodno mogu probiti betonski sloj od sedam metara.

New York Times u subotu je objavio kako SAD ubrzano dostavlja Izraelu bombe sa satelitskim i laserskim navođenjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene