Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u razgovoru za dnevni list The Washington Times kako Bosna i Hercegovina mora provesti ustavne reforme i objediniti državne institucije, uz opasku kako je "zemlja koja ima tri predsjednika u nevolji".


Na pitanje novinara čini li Washington dovoljno za BiH i može li više, vezano uz obnovu interesa za BiH nakon afere s osporenom pričom demokratske kandidatkinje Hillary Clinton o slijetanju u Tuzlu pod snajperima 1996., Rice je opisala kako su se raniji reformski napori SAD i EU izjalovili, te da sada stanovnici BiH "trebaju preuzeti više odgovornosti da se pretvore u normalnu zemlju".

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Granični prijelaz Zbog političkih svađa na snazi i dalje ostaju ograničenja za ulazak u BiH

"Prvo, mi nastavljamo s inozemnom pomoći i potporom BiH...Imala sam ovdje tri predsjednika BiH prije 18 mjeseci...Kazala sam im, vi morate reformirati svoj ustav i ujediniti predsjedništvo, vaše oružane snage, policiju, jer je zemlja koja ima tri predsjednika u nevolji", rekla je Rice, uz smijeh, u jučerašnjem razgovoru s uredništvom The Washington Timesa, čiji je transkript u petak objavio State Department.

Naglasila je kako je na to pitanje potrošila dosta vremena i napora, te mobilizirala sve Europljane za podršku, a članovi Predsjedništva BiH to nisu mogli provesti.

"Dakle nije točno da se ne posvećuje pozornost BiH. Otvoreno govoreći, mislim da oni trebaju preuzeti više odgovornosti kako bi se pretvorili u normalnu zemlju", kazala je Rice.

BiH, prema njezinim riječima, mora napraviti iskorak od daytonskih sporazuma da bi funkcionirala kao država.

"Naši su prethodnici dali priliku BiH i ja cijenim tu činjenicu. No ono što je nužno jest da se poduzme korak dalje od Daytona i da se BiH pretvori u zemlju koja funkcionira".

Američka državna tajnica je zaključila kako taj iskorak ne može napraviti međunarodna zajednica za ljude u BiH, već je to "to nešto što moraju učini sami za sebe".

Condoleezza Rice u petak je otputovala na novu bliskoistočnu turneju tijekom koje će na sastancima s izraelskim i palestinskim čelnicima dati dodatni poticaj nastavku bliskositočnog mirovnog procesa obnovljenog na mirovnoj konferenciji u Annapolisu, u studenome 2007.

Rice će nakon toga od 2-4. travnja sudjelovati na summitu NATO-a u Bukureštu, a 4. i 5. travnja trebala bi biti u pratnji predsjednika Georgea W. Busha u njegovom službenom posjetu Hrvatskoj.