Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice: Iran laže o nuklearnim namjerama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice optužila je Iran da "laže" o naravi svog nuklearnog programa, rekavši kako se Teheran nedvojbeno želi osposobiti za proizvodnju nukleranog oružja te da obmanjuje Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) glede svojih pravih namjera.

"Postoji povijest iranskog prikrivanja i, uistinu, laganja IAEA, povijest iranskog neodgovaranja na važna pitanja o tome što se događa, i postoji Iran koji razvija nuklearnu tehnologiju koja može voditi do matrijala u gradaciji potrebnoj za nuklearno oružje", rekla je Rice novinarima u zrakoplovu na putu za Moskvu, prenosi Associated Press.

Pročitajte i ovo Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu

Američki dužnosnici već dugo optužuju Iran da pokušava razviti nuklearno oružje pod fasadom civilnog nuklearnog programa, što Teheran negira, no teške riječi Condoleezze Rice, uključujući i netaktičnu primjedbu o iranskom "laganju", dolaze u kritičnom trenutku u naporima Washingtona da se pooštre sankcije međunarodne zajednice Iranu, navodi AP.

SAD već dugo nastoje pridobiti Rusiju za podršku novim sankcijama UN-a Teheranu, no suočavaju se s odlučnim otporom Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim će se Rice i ministar obrane SAD Robert Gates danas sastati u Moskvi, u srijedu je izjavio kako Rusija nije uvjerena da Iran pokušava razviti nuklearno oružje.

"Nemamo objektivnih podataka da Iran nastoji napraviti atomsko oružje. Zato polazimo od pretpostavke da Iran nema takvih planova", rekao je Putin.

Pet stalnih članica UN i Njemačka, uz potporu EU-a, 28. rujna
suglasile su se o odgodi rezulocije s novim sankcijama Iranu do studenoga, kako bi omogućile nastavak razgovora s Iranom na dva kolosijeka - s visokim predstavnikom EU Javierom Solanom, o pružanju pomoći u zamjenu za suspenziju nukleranog programa i s IAEA o ranijim aktivnostima Irana na razvitku nukleranog programa.

Rice je rekla kako ne očekuje da će Rusija odstupiti od svog
pristanka da se u studenom razmotre nove sankcije Iranu.

Rusija je, po njezinim riječima, ranije jasno pokazala zabrinutost zbog iranskog programa, ograničavajući svoju suradnju, kako bi spriječila da Teheran ovlada cijelim nuklearanim ciklusom, koji omogućuje dobijanje materijala za nuklearno oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene