Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASLUŠANJE PRED SENATOM

POČELE NESUGLASICE Čovjek kojeg Trump želi za novog državnog tajnika s njime se ne slaže oko ključnih pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turbulencije po Trumpa stižu i s druge strane. Židovska skupina za borbu protiv antisemizma kritizirala ga je nakon što je jučer objavu neprovjerenih obavještajnih informacija o sebi usporedio s nacističkom Njemačkom.

Rex Tillerson, predložen za novog američkog državnog tajnika, u četvrtak je iznio stavove koji odstupaju od stajališta novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, a tiču se ključnih vanjskopolitičkih smjernica glede pitanja širenja nuklearnog oružja, klimatskih promjena i odnosa s Meksikom, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump (Foto: AFP) tillerson odlazi 31. ožujka Nije mu se svidjela izjava: Trump smijenio i Tillersonova zamjenika

Bivši direktor ExxonMobila govorio je prilikom potvrđivanja na mjesto šefa američke diplomacije pred povjerenstvom za vanjske poslove u Senatu, a njegovo je saslušanje trajalo devet sati.

Na upit demokratskog senatora Edwarda Markeyja o Trumpovim izjavama da se neće protiviti da američki saveznici, uključujući i Japan, dođu u posjed nuklearnog oružja, Tillerson je odgovorio: "Ne slažem se". Tillerson je kazao da za sada podržava nastavak američkih sankcija Rusiji te da su NATO saveznici s pravom zabrinuti zbog sverastuće agresije Moskve. Senatori su izrazili zabrinutost zbog njegovih veza s Rusijom dok je bio na čelu s ExxonMobila i Trumpovom željom da poboljša odnose s Moskvom. Tillerson je odbio nazvati ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem i ostavio je vrata otvorena za moguće promjene u američkoj politici sankcija protiv Rusije.

"Ostavio bih status quo kako bismo prenijeli da stvari mogu ići bilo kojim putem", kazao je Tillerson i založio se za "otvoren i iskren" dijalog s Moskvom kako bi bolje razumjeli namjere Rusije.

Na upit demokratskog senatora Edwarda Markeyja o Trumpovim izjavama da se neće protiviti da američki saveznici, uključujući i Japan, dođu u posjed nuklearnog oružja, Tillerson je odgovorio: "Ne slažem se".
Također je kazao da se ne protivi trgovinskom sporazumu - Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu (TTP) - kojemu se Trump protivi, ali je ocijenio da taj sporazum možda ne služi svim američkim interesima.

Ostavio je, međutim, prostora za značajne obrate ili promjene u nekim politikama administracije Baracka Obame, i u skladu s Trumpovim stajalištima, uključujući trgovinski sporazum s Kubom i nuklearni sporazum s Iranom za koje je kazao da se moraju u potpunosti nanovo razmotriti. Nije, međutim, pozvao na trenutni raskid sporazuma iz 2015. u kojem se Teheran obvezao da će zauzdati svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje gospodarskih sankcija.

Trump je, međutim, davao potpuno oprečne izjave, najavljujući potpuno odbacivanje tog sporazuma.
Tillerson je Meksiko nazvao "dugogodišnjim prijateljem i susjedom svoje zemlje" i njegovi su odgovori u vezi Meksika bili "smireni i odmjereni", navodi Reuters, podsjećajući da je Trump najavio gradnju zida na granici s Meksikom, a meksičke imigrante nazvao trgovcima droge i silovateljima.

Na pitanje vjeruje li da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem kazao je da "rizik od klimatskih promjena postoji i da bi posljedice mogle biti dovoljno ozbiljne, što bi nalagalo poduzimanje određenih mjera". Dodao je, međutim, da je sposobnost predviđanja učinka stakleničkih plinova "jako ograničena".

U očitoj opreci s nekim Trumpovim stajalištima, Tillerson je također kazao da "ne vidi potrebe za registrom muslimana", dodavši da ne podržava upiranje prstom u bilo koju skupinu.

Ocijenio je da razmimoilaženje s Trumpom oko nekih ključnih pitanja ne znači da bi bio u nesuglasju s Bijelom kućom. Svatko u kabinetu će imati priliku raspravljati o pitanjima, "a predsjednik će odlučiti". Sebe je opisao otvorenim i transparentnim.

Neprihvatljiva usporedba s nacističkom Njemačkom

Turbulencije po Trumpa stižu i s druge strane. Židovska skupina za borbu protiv antisemizma kritizirala ga je nakon što je jučer objavu neprovjerenih obavještajnih informacija o sebi usporedio s nacističkom Njemačkom.

Unatoč izvještajima o stranom uplitanju u izbore u studenome, američki demokratski izborni sustav, sloboda medija i vladavina zakona nesuporedivi su s totalitarnim sustavom nacističke Njemačke, priopćila je Antidefamacijska liga.

"ADL smatra da su olake usporedbe s nacističkom Njemačkom uvredljive i predstavljaju trivijalizaciju holokausta", rekao je čelnik udruge Jonathan Greenblatt, dodavši da se radi o potpuno neprihvatljivoj analogiji.

"Bilo bi poželjno da izabrani predsjednik objasni svoje namjere i ispriča se za tu opasku", naglasio je. Nakon što je portal BuzzFeed objavio neprovjereno izvješće o tome da ruske obavještajne službe imaju kompromitrajuće informacije o Trumpu, budući predsjednik se prvo na Twitteru zapitao: "Živimo li u nacističkoj Njemačkoj", a kasnije je na tiskovnoj konferenciji otišao i korak dalje i kazao da je objava takvih lažnih vijesti "nešto što bi učinila i činila je nacistička Njemačka". (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene