Američki automobilski gigant Ford će svojim radnicima na pokretnoj traci osigurati egzoskeletonski sustav kako bi im se olakšao posao.

Galerija


Egzoskeletonski prsluk EksoVest, koji proizvodi tvrtka Ekso Bionics, radnicima Forda na pokretnoj traci olakšat će rad ispod vozila. Prsluk je napravljen od karbonskih vlakana i čelične cijevi.

Vezani članci Stavljanje zimskih guma (Foto: Dnevnik.hr) Pad temperature donosi promjene i za vozače, a zimska oprema možda će vam trebati i prije nego što to očekujete Javna dražba automobila ovog vikenda (Foto: Trcz.hr) Navali, narode! Država ovog vikenda rasprodaje automobile, pogledajte što se sve nudi

"To je fizički zahtjevan posao. Ti radnici dižu ruke iznad glave više od 4600 puta dnevno i tako više od milijun puta na godinu. To ostavlja trag na njima, može doći do iscrpljenosti ili ozljede", rekao je glasnogovornik Ekso Bionicsa.

I tu "nastupa" EksoVest.

"Ford i Ekso Bionics udružili su se da bi istražili kako egzoskeleton koji podiže i podržava ruku radnika može pomoći. Smanjenjem napora na tijelo radnici se osjećaju se nakon kraja radnog dana osjećaju bolje, a vjerojatnost ozljede je smanjena. Posao se obavlja na najvišoj razini kvalitete i u kraćem vremenu, pa se povećava i produktivnost i moral."

Ford je testirao EksoVest u dvije tvornice u SAD-u, a sada će ih osigurati i radnicima u ostalim pogonima i SAD-u, ali i u svojim pogonima u Europi i Južnoj Americi. Tvrtka Ekso Bionics ima sjedište u staroj Fordovoj tvornici koja je otvorena 1931. godine u Kaliforniji.

"Suradnja s Fordom omogućila nam je testiranje i usavršavanje ranih prototipova EksoVesta. Krajnji je rezultat alat koji smanjuje naprezanje tijela radnika, smanjuje vjerojatnost ozljede i pomaže im se da se bolje osjećaju na kraju dana. EksoVest je sada spreman pomoći radnicima diljem svijeta", rekao je suosnivač tvrtke Russ Angold.