Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju, stojeći na pozornici u Iowi na kojoj za promjenu nije bio vodeći kandidat Donald Trump, odgovarali su na brojna pitanja u debati koja je bila sadržajnija od prethodnih no ipak u sjeni bombastičnog milijardera iz New Yorka i njegove milijunske dobrotvorne večere koja se istodobno održavala u blizini.


Trump je odbio sudjelovati u debati, sedmoj u utrci za republikansku predsjedničku nonminaciju i umjesto toga održao je dobrotvornu večeru u korist ratnih veterana na kojoj je prikupljeno šest milijuna dolara i tako odnio dio medijske pozornosti s debate. Dok je debatu prenosio njegov organizator Fox News, CNN i MSNBC prenosili su Trumpovu dobrotvornu večeru.

Vezani članci Donald Trump u sudnici Trump na sudu zbog optužbe za silovanje: Novinarku napastovao u svlačionici robne kuće? Donald Trump u sudnici Detalji optužnice protiv Trumpa: Od Playboyeve zečice i pornoglumice do plaćanja za šutnju i tajnog djeteta

Oba događaja održana su u Des Moinesu u Iowi, glavnog gradu savezne države u kojoj se održavaju prvi predizbori u ponedjeljak u dugom procesu izbora američkog predsjednika.

Trump je je odbio sudjelovanje u debati zbog voditeljice Medyn Kelly, iste koja ga je, po njegovim tvrdnjama, vrijeđala na debati u kolovozu. Trump je tvrdio da ga je Fox molio do pet minuta prije početka debate da im se pridruži te da mu se medijska tvrtka čak i ispričala, no svejedno je odbio sudjelovanje.

Fox je objavio da je Trump traži donaciju od pet milijuna dolara za njegove dobrotvorne udruge u zamjenu a njegov nastup u debati što je tvrtka odbila.

Sedam je republikanskih kandidata odgovaralo na pitanja o Islamskoj državi, migrantima, drugim društvenim pitanjima i unutarnjoj politici.

Na početku debate kandidat Ted Cruz, imitirao je podcjenjivački način obraćanja Donalda Trumpa suparnicima. 'Ja sam manijak i svatko na ovoj pozornici glup je, debeo i ružan, a ti si grozan kirurg', kazao je Cruz protivnicima uključujući umirovljenom neurokirurgu Benu Carsonu. 'Sad kad smo odraditi pitanje Donalda Trumpa, možemo započeti', dodao je izazivajući smijeh.

Analitičari procjenjuju da se nijedan od kandidata koji su sudjelovali u debati nije nametnuo kao pobjednik i tako doveo u pitanje Trumpovo premoćno vodstvo.

Umjereniji kandidati guverner Floride Jeb Bush i New Jerseya Chris Christie pokušali su iskoristiti oslobođeni prostor da osvoje birače. Koplja su ukrstili senatori Ted Cruz iz Teksasa i Marco Rubio iz Floride, koji po anketama slijede Trumpa, oko pitanja imigranata i nacionalne sigurnosti.

Bush, koji je često bio metom Trumpovih napada, pitanje vjerske tolerancije pretvorio je u napad na Trumpov prijedlog o zabrani ulaska muslimana u zemlju.

Cruz je nakon serije pitanja, imitirajući ponovno Trumpa, kazao: 'Ako mi postavite još jedno pakosno pitanje mogao bih otići s pozornice', a protukandidat Rubio poentirao je riječima: 'Ne brinite neću otići bez obzira na to što me pitate'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju