Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a sazvali su za srijedu popodne sastanak na kojem će izvijestiti svoje zastupnike o novom dogovoru postignutom u Senatu o podizanju granice zaduživanja SAD-a i okončanju blokade saveznih vlasti.


Skup će vjerojatno biti buran jer dogovor ne obuhvaća zahtjeve republikanaca iz Predstavničkog doma za povlačenje reforme zdravstvenog sustava predsjednika Baracka Obame. Bez obzira na to, očekuje se da Predstavnički dom kasnije tijekom dana, uglavnom glasovima demokrata, prihvati predložene mjere, izvijestio je Reuters.

Očekuje se da bi Senat kasnije tijekom dana trebao glasovati o zakonu o podizanju granice zaduživanja i okončanju blokade saveznih agencija, a kada Senat odobri mjere, glasovanje u Predstavničkom domu moglo bi uslijediti vrlo brzo, rekli su demokratski čelnici Senata.

>> SAD: Senatori postigli dogovor o proračunu, na potezu Zastupnički dom Kongresa

Predsjednik Barack Obama čestitao je čelnicima u Senatu postizanje kompromisa oko granice zaduživanja i pozvao Kongres da 'brzo' potvrdi dogovor, rekao je Obamin glasnogovornik, izvijestila je agencija AFP.

Jay Carney je na konferenciji za tisak uputio poziv zastupnicima da konkretno djeluju kako bi se 'ponovno pokrenule državne službe i kako bi se otklonila prijetnja insolventnosti'. (Hina)

Vezani članci Andrej Plenković Premijer novinarima dijeli lekcije, a na konferenciju kasnio više od sat vremena: "To je njegov princip - ja govorim, vi slušate, kad ja dolazim, vi čekate" Goran Grlić Radman Hrvatska će u siječnju proglasiti isključivi gospodarski pojas: ''Sve tri zemlje ostaju predane unapređenju suradnje u istinskom europskom duhu''

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook