Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Republikanski zastupnici u američkom Senatu blokirali su u ponedjeljak izglasavanje nepovjerenja ministru pravosuđa Albertu Gonzalesu, iako je znatan dio njih pokazivao nezadovoljstvo njegovim držanjem u aferi sa smjenom saveznih tužitelja i ukupnim rezultatima rada.


S 53 glasa za i 38 protiv, demokratski prijedlog neobvezujuće rezolucije o nepovjerenju Gonzalesu ostao je daleko od potrebnih 60 glasova za stavljanje na raspravu.

Vezani članci Evan McMullin Trumpova era mogla bi zauvijek promijeniti političku sliku SAD-a: Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke Slika nije dostupna Bošnjaković će biti novi ministar pravosuđa

U predsjedničkom sustavu u SAD, izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu ne može se smijeniti ministar, dok za opoziv demokrati nemaju potrebnu kvalificiranu većinu.

Čelnici demokrata su se nadali dobiti podršku republikanaca
nezadovoljnih Gonzalesom za svoju rezoluciju, kako bi izvršili
pritisak na njega i predsjednika Georgea W. Busha, no očito je prevagnula stranačka stega.

Predsjednik Bush, koji je cijelo vrijeme afere odlučno podržavao Gonzalesa, poručio je u ponedjeljak iz Sofije senatorima kako "oni mogu izglasati svoje nepovjerenje, ali neće odlučivati tko će službovati u mojoj vladi".

Ministar Gonzales, koji sudjeluje na konferenciji o nuklearnom terorizmu u Miamiju, izjavio je kako "nije usredotočen na rad Senata", već na ono što američki narod očekuje od njega i ministarstva pravosuđa.