Donald Trump preživio je pokušaj opoziva. Senat je u srijedu navečer izglasao da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.


Američki Senat glasao je o optužnici protiv Donalda Trumpa. Prvo su glasali o optužbama o zloupotrebi ovlasti, a zatim o optužbama za ometanje rada Kongresa. 

Vezani članci Medicinska sestra sa zaštitnom maskom tijekom pandemije koronavirusa Spremaju se za najgore: Pentagon zaprimio zahtjev za 100.000 mrtvačkih vreća koronavirus, New York Neslužbeni glavni grad svijeta sada je epicentar pandemije koronavirusa: "Vidjeti da se ovo događa je nadrealno"

Za obje je optužbe proglašen nevinim: u glasanju o prvoj točki optužnice 52 člana Senata glasala su da nije kriv, a njih 48 da je kriv. U glasanju o drugoj točki 53 člana izjasnila su se da nije kriv, a njih 47 da je kriv. 

Romney za opoziv

"Vjerujem da je pokušaj varanja na izborima kako bi se održalo na vlasti najnečuveniji mogući napad na ustav", rekao je uoči glasanja republikanski senator Mitt Romney. "Iz tog razloga riječ je o velikom zločinu i prijestupu, a ja pod zakletvom koju sam dao nemam drugog izbora nego doći do tog zaključka", kazao je Romney, koji se u prvom glasanju priklonio demokratima, a u drugom je stao na stranu Trumpa.

Umjereni republikanac Romney, bivši kandidat za predsjednika 2012., demokratima se pridružio i u zahtjevu za svjedočenjima na suđenju o Trumpovom opozivu, što su republikanci blokirali.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Trump bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u studenom, no koji je zabilježio loš rezultat na prvim predizborima u Iowi, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina. (A.T./Hina)