Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zločina nad srpskim civilima

Repak osuđen na pet godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
42-godišnji Mirsad Repak, bosanski musliman, osuđen je na petogodišnju kaznu strogog zatvora jer je počinio ratne zločine protiv srpskih civila tijekom rata u BiH 1992. godine.

Nastanjen u Norveškoj s obitelji od 1993. i naturalizirani Norvežanin od 2001., Mirsad Repak proglašen je krivim za 11 slučajeva proizvoljnog zatočenja i jedan slučaj nasilja nad srpskim civilima dok je služio u HOS-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Tisuće civila zarobljene zbog borbi u Gazi Nemilosrdno bombardiranje Tisuće civila zarobljene u Gazi: "Ovo je prvi put da je svijet rekao Izraelu da je prešao granice"

Mirsad Repak je, međutim, oslobođen najtežih optužbi za mučenja i jedno silovanje zbog nedostatka dokaza. Morat će platiti 400.000 kruna (više od 44.300 eura) odštete žrtvama. Sudilo mu se za događaje iz 1992. u logoru Dretelj na jugu BiH.

Optužba je zahtijevala 10 godina stroge zatvorske kazne i 5,8 milijuna kruna (650.000 eura) odštete dok je obrana zahtijevala oslobađanje.

Ovo je bilo prvo suđenje za ratne zločine koje je održano u Norveškoj nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene