Obavijesti Video Pretražite Navigacija
desetljeća vladavine

Rekordne vladavine svjetskih vladara

Teodoro Obiang Nguema (AFP)
Teodoro Obiang Nguema (AFP)
Predsjednik Ekvatorske Gvineje Teodoro Obiang Nguema, koji je na vlasti 38 godina, trenutno je afrički vladar s najduljim stažem, kojeg je dosad u stopu slijedio zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe koji je u utorak podnio ostavku nakon 37 godina na vlasti.

Robert Mugabe je s 93 godine bio i najstariji svjetski vladar. Sada ga je na tom mjestu zamijenila kraljica Elizabeta II., koja ima 91 godinu, a iza nje su tuniski predsjednik Bedži Said Esebsi (90), kubanski Raul Castro (86), kameruski Paul Biya (84) i japanski car Akihito (83).

Na vlasti više od trideset godina

Pročitajte i ovo Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5 Dvadeset godina na vlasti Putinu je imidž uvijek bio najvažniji, a pandemija koronavirusa nanijela mu je dosad najveći udarac Vladimir Putin na crvenom tepihu (Foto: Dnevnik.hr) ključni trenuci Putinovih 20 burnih godina na vlasti: Pomilovanja tajkuna, smrti novinara, pripajanje Krima...

Teodoro Obiang Nguema je na čelu Ekvatorske Gvineje od državnog udara 3. kolovoza 1979., i najdulje vlada na afričkom kontinentu (38 godina). Ponovno je izabran 2016. na mandat od sedam godina.

U Kamerunu, Paul Biyana je na vlasti već 35 godina.

U Kongu, Denis Sassou Nguesso sakupio je više od 33 godine na vlasti. Bio je predsjednik od 1979. do 1992. a potom se 1997. vratio na čelo zemlje nakon građanskog rata. Ponovno je izabran u ožujku 2016.

Yoweri Museveni vlada Ugandom više od 31 godinu, a na novi petogodišnji mandat izabran je u veljači prošle godine.

Trideset i jednu godinu na čelu Svazilanda, posljednje apsolutističke monarhije na afričkom kontintnetu, je kralj Mswati.

Na vlasti više od 20 godina

U Sudanu Omar el-Bechir vlada zemljom 28 godina (od lipnja 1989.).

Na vlasti u Čadu je Idriss Deby Itno gotovo 27 godina (od prosinca 1990.). U travnju 2016. je ponovo izabran na peti mandat.

U Eritreji je Issayas Afewerki na čelu države od 1993. (na vlasti je 24 godine).

Raniji rekordi

Na afričkom kontinentu najdulje je na vlasti bio etiopski car Haile Selasije, svrgnut 1974. nakon 44 godine na vlasti.

Libijac Moamer Gadafi, koji je željeznom rukom vladao gotovo 42 godine, ubijen je 20. listopada 2011. nakon prosvjeda koji su se prometnuli u oružani sukob.

Gabonac Omar Bongo Ondimba je umro u lipnju 2009. nakon više od 41 godine na vlasti.

Angolac Jose Eduardo dos Santos otišao je s vlasti 26. rujna 2017. nakon 38 godina vlasti.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene