Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irak:

Rekordan broj šijita obilježio Huseinovu smrt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni šijitskih hodočasnika obilježili su bez incidenata u noći s nedjelje na ponedjeljak u Kerbali mučeničku smrt imama Huseina, unuka proroka Muhameda, 680. godine, objavile su lokalne vlasti.

Do ranog jutra šijiti su gorljivo kružili oko mauzoleja imama Huseina, dok su iz zvučnika puštane melodije u čast sjećanja na bitku koju je Husein izgubio od suparničke dinastije Omajada. Ove godine 30.000 policajaca i vojnika raspoređeno je a nadzorne su kamere smještene u tom području kako bi se spriječio svaki napad. Gotovo 1500 policajaca zaduženo je da pretraži žene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ograničen broj zastupnika Ustavni sud o epidemiološkim mjerama u Saboru: "Postoje mogućnosti da se svim zastupnicima osigura sudjelovanje u raspravi" Slika nije dostupna Rekordan broj Engleza prestao pušiti nakon uvođenja zabrane

Te su mjere sigurnosti poduzete radi sprečavanja napada. Tijekom tjedna koji je prethodio tom hodočašću, 46 osoba ubijeno je u četiri napada protiv šijitskih vjernika. Po riječima guvernera pokrajine Akila al-Hazalija, nikada grad nije doživio takvu navalu s deset milijuna osoba koje su većinom došle pješice iz svih šijitskih pokrajina u zemlji. Među njima je 150.000 stranaca koji su došli iz arapskih zemlja i Irana.

Prošle ih je godine pristiglo devet milijuna. Tu je brojku nemoguće provjeriti na nezavisan način. Šijita u Iraku ima približno 18 milijuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene