Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rehn: Pitanje ZERP-a riješiti odmah po formiranju Vlade RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je danas uvjerenje da Hrvatska neće primjenjivati nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice EU-a te pozvao da se taj problem riješi čim bude formirana nova vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice na pristupne pregovore.

"Vjerujemo da će Hrvatska djelovati u dogovoru i da neće primjenjivati nijedan aspekt ZERP-a za zemlje članice EU-a od 1. siječna 2008. godine", stoji u izjavi Ollija Rehna koju je danas objavila Europska komisija, dva dana prije stupanja na snagu ZERP-a za članice EU-a

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ako ne riješite ZERP prijeti blokada pregovora sa EU' Slika nije dostupna Olli Rehn: 2008. odlučujuća za hrvatske pristupne pregovore

"Bitno je da se rješenje za to pitanje pronađe odmah nakon što se formira nova vlada u Hrvatskoj kako bi se izbjegle negativne posljedice za zemlju u pristupnom procesu Europskoj uniji", dodaje Rehn.

Povjerenik za proširenje ističe da se očekuje da hrvatski pristupni pregovori uđu u odlučujuću fazu 2008. godine pod uvjetom da se to pitanje pozitivno riješi i da se održi pozitivni zamah reformi i ispunjavanja mjerila.

Rehn u svojoj izjavi citira i zaključke Vijeće EU-a za vanjske i
opće poslove od 10. prosinca ove godine u kojem se Hrvatsku poziva da "u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004. godine, i Pregovarački okvir te da ne primenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a".

Dogovor iz 2004. godine koji spominje Rehn i Vijeće EU- u svojim zaključcima odnosi se na zapisnik s trilateralnog sastanka između Hrvatske, Slovenije i Italije, na kojem je Hrvatska izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati za zemlje članice EU-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene