Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rehn: O ZERP-u se danas neće razgovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn potvrdio je danas da Europska komisija "radi na rješavanju osjetljivog pitanja ZERP-a", ali je odbio govoriti o pojedinostima.

"Ne očekujem danas raspravu o tome", rekao je Rehn po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, odgovarajući na upit novinara hoće li se na sastanku razgovarati o hrvatskom Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) i o hrvatskim pristupnim pregovorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uspio slovenski blef' 'Slovenija je odigrala uspješan 'poker'' Slika nije dostupna Ministar vanjskih poslova 'Bruxelles smatra granični spor bilateralnim pitanjem'

"Svjestan sam da postoje neki izazovi u pogledu Hrvatske i ZERP-a, ali to bih radije komentirao nešto kasnije, jer upravo radimo na tome kako bismo pomogli u osjetljivom rješavanju toga problema", rekao je Rehn. 

Glavna tema - Srbija

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se u
ponedjeljak na prvom ovogodišnjem sastanku pod slovenskim predsjedanjem, a glavna tema je Srbija, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. 

Iako to službeno nitko ne želi potvrditi, u EU se pribojavaju pobjede radikala Tomislava Nikolića, stoga će nastojati uputiti što pozitivnije signale Beogradu za koje vjeruju da bi mogle pomoći u izbornoj utrci sadašnjem predsjedniku Borisu Tadiću.

Povjerenik Rehn se zauzeo da se sa Srbijom što prije potpiše SSP, a da se uvjet pune suradnje s Haškim sudom, čime je do sada uvjetovano potpisivanje sporazuma, ostavi kao uvjet za njegovu ratifikaciju.

"Ja sam za potpisivanje SSP-a, a da se uvjet pune suradnje s Haškim sudom zadrži za ratifikaciju i za daljnje korake prema europskim integracijama. Srbija je učinila znatan napredak i danas je blizu punoj suradnji s ICTY-em, što olakšava da se uskoro potpiše SSP", rekao je Rehn.

Velika većina zemalja članica želi da se prije drugog kruga
predsjedničkih izbora, zakazanih za 3. velječe, sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bez jasnih dokaza o punoj suradnji s Haškim sudom, što je postavljeno kao uvjet za potpis.

Kako sada stvari stoje, taj sporazum danas ipak neće biti potpisan, u prvom redu zbog Nizozemske koja traži da haški bjegunac Ratko Mladić bude u Den Haagu prije potpisivanja. 

Nešto manje odlučna u tom pogledu je Belgija, stoga treba očekivati pritisak na te dvije zemlje da se sporazum ipak potpiše.

Nizozemska "neće potpisati SSP sa Srbijom sve dok Srbija ne ostvari punu suradnju s Haškim sudom", rekao je dolazeći na sastanak nizozemski ministar za europske poslove Frans Timmermans.

Zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa o tom pitanju u EU-u se počelo spekulirati da se zasada potpiše samo privremeni sporazum, koji pokriva sva trgovinska pitanja iz SSP-a.

Sa svim zemljama se uz SSP potpisivao i privremeni sporazum, koji se počinje odmah primjenjivati. 

Svrha privremenog sporazuma jest u tome da se izbjegne čekanje na ratifikaciju SSP-a kako bi zemlja potpisnica odmah mogla koristiti trgovinske povlastice s EU-om. 

Međutim, ako se sa Srbijom potpiše samo privremeni sporazum to bi bio dosad nezabilježeni presedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene