Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon teškog poraza na referendumu, položaj mađarskog socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja je oslabljen, ali ne toliko da bi morao dati ostavku, a njegov suparnik Viktor Orban je jači no ikad, ocjenjuju analitičari.


Mađarska desna oporba odnijela je nadmoćnu pobjedu na referendumu o gospodarskim reformama socijalno-liberalne vlade: nakon prebrojavanja 99,99 posto glasova, gotovo 83 posto birača glasovalo je protiv reforma vlade, a tek oko 17 posto je bilo za reforme, prema službenim podacima koje je objavio Državni ured za izbore.

Vezani članci Slika nije dostupna Viktor Orban u posjetu Hrvatskoj Slika nije dostupna 'Strateški je važno ubrzati i završiti pregovore EU s Hrvatskom'

Odaziv je bio rekordan za referendum, 50, 49 posto.

No poraz socijalista kratkoročno gledano neće premijera stajati dužnosti, prema analitičarima. 

'Gyurcsany je ojačao svoj položaj unutar stranke u protekla dva mjeseca, jer su mu utjecajni članovi stranke dali povjerenje predviđajući mu poraz na referendumu', izjavio je politolog Gabor Toeroek.

'Zbog toga neće biti promjena u vrhu vlade u idućim mjesecima', dodao je.

Što se tiče stranke Fidesz (desna oporba), analitičari se slažu u tvrdnji da je pokret snažniji no ikad i da Orbanov položaj u stranci ne bi trebao dovoditi u pitanje do parlamentarnih izbora 2010.

Među razlozima poraza vlade, analitičar Zoltan Somogyi navodi činjenicu da na europskoj razini 'Mađari najviše odbacuju kapitalizam i slobodno poduzetništvo' i da je njihov 'odnos prema državi paternalistički'.

Koalicijska vlada će u ponedjeljak, sukladno rezultatima referenduma, donijeti nužne izmjene u parlamentu kojima će se od 1. travnja ukinuti administrativna pristojba od 300 forinta (1,20 eura) po svakom posjetu liječniku i po danu boravka u bolnici. Usto će se odustati od naplate troškova za upis na sveučilište od 400 eura koju se planiralo uvesti od iduće školske godine.