Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Referendum o reformama o Mađarskoj; pobjeda oporbenog prvaka Orbana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon teškog poraza na referendumu, položaj mađarskog socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja je oslabljen, ali ne toliko da bi morao dati ostavku, a njegov suparnik Viktor Orban je jači no ikad, ocjenjuju analitičari.

Mađarska desna oporba odnijela je nadmoćnu pobjedu na referendumu o gospodarskim reformama socijalno-liberalne vlade: nakon prebrojavanja 99,99 posto glasova, gotovo 83 posto birača glasovalo je protiv reforma vlade, a tek oko 17 posto je bilo za reforme, prema službenim podacima koje je objavio Državni ured za izbore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ime boljih gospodarskih odnosa Viktor Orban u posjetu Hrvatskoj Slika nije dostupna Mađarska preuzela predsjedništvo 'Strateški je važno ubrzati i završiti pregovore EU s Hrvatskom'

Odaziv je bio rekordan za referendum, 50, 49 posto.

No poraz socijalista kratkoročno gledano neće premijera stajati dužnosti, prema analitičarima. 

'Gyurcsany je ojačao svoj položaj unutar stranke u protekla dva mjeseca, jer su mu utjecajni članovi stranke dali povjerenje predviđajući mu poraz na referendumu', izjavio je politolog Gabor Toeroek.

'Zbog toga neće biti promjena u vrhu vlade u idućim mjesecima', dodao je.

Što se tiče stranke Fidesz (desna oporba), analitičari se slažu u tvrdnji da je pokret snažniji no ikad i da Orbanov položaj u stranci ne bi trebao dovoditi u pitanje do parlamentarnih izbora 2010.

Među razlozima poraza vlade, analitičar Zoltan Somogyi navodi činjenicu da na europskoj razini 'Mađari najviše odbacuju kapitalizam i slobodno poduzetništvo' i da je njihov 'odnos prema državi paternalistički'.

Koalicijska vlada će u ponedjeljak, sukladno rezultatima referenduma, donijeti nužne izmjene u parlamentu kojima će se od 1. travnja ukinuti administrativna pristojba od 300 forinta (1,20 eura) po svakom posjetu liječniku i po danu boravka u bolnici. Usto će se odustati od naplate troškova za upis na sveučilište od 400 eura koju se planiralo uvesti od iduće školske godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene