Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pun rupa i netočnosti

'Nevidljiva djeca': Angažman ili aktivizam iz fotelje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi ljudi u svijetu do prije tjedan dana nikad nisu niti čuli za zloglasnog Josepha Konyja, otimača djece i nemilosrdnog pobunjenika iz Ugande.

Sve do dokumentarca grupacije Jasona Russella, nazvanog 'Nevidljiva djeca'. Dokumentarac se pojavio na Facebooku, a od utorka i na YouTube-u pa su ga i zvijezde počele promovirati, što je rezultiralo vrtoglavim rastom pregleda, a ponajviše zbog Oprah Winfrey i njezinih 10 milijuna sljedbenika na Twitteru. Tu su bili i Rihanna te Ryan Seacrest, koje su porukama bombardirali zagovarači kampanje Kony 2012. pa su i oni počeli promovirati film.

Pročitajte i ovo Podmornica Titan "Odvedi me do Titanika" Objavljene snimke kako je u Titanu sve stalo: Kapetan je izgubio kontrolu, u sekundi je nastala panika Slika nije dostupna Obećanje Uganda kaže da će uhvatiti Konyja živog ili mrtvog

>> Sva ova djeca udružila su se protiv svjetskog zločinca broj jedan!

Iako je dokumentarac snažan i budi emocije, taj je video uzbunio mnoge veterane promatrače, koji su pratili razaranja i zločine koje je Kony sa svojim borcima ostavio iza sebe tijekom godina, piše New York Times. Mnoge je zasmetalo kod dokumentarca i organizacije iza njega na koji način su prikazali borbu protiv pobunjenika, kao i način na koji je trošen novac te organizacije iza kulisa.

Tek na polovici dokumentarca, Russell spominje kako rat koji opisuje, zapravo više ne postoji u Ugandi, gdje je smjestio radnju svojeg filma. Armija gospodarevog otpora (Lord's Resistance Army), već je unazad nekoliko godina napustila Ugandu i migrirala u sigurnosno krhkije zemlje, poput Demokratske republike Kongo.

Kritičari isto tako napominju kako dokumentarac ne spominje kršenja ljudskih prava od strane vojske Ugande, kao i da po pričanju Russella mnogi mogu zaključiti kako se danas u Konyjevoj vojsci nalazi i do 30.000 djece. nakon godina provedenih u bijegu, vjeruje se kako Konyjeva skupina pobunjenika ne broji više od nekoliko stotina boraca, koji su unatoč tome i dalje nemilosrdni prema civilima.

'Nitko ne želi dosadan film o Africi. Možda od njega trebamo napraviti popularan proizvod, možda ga moramo učiti da bude 'cool'', pojasnio je Russell. 'Mi na sebe gledamo kao na Pixar priča o ljudskim pravima', neskromno je izjavio Russell. Neki su njegov video prozvali i savršenim apelom na takozvani 'zabušantski aktivizam', termin koji se odnosi na aktivizam iz udobnosti fotelje u vlastitom domu, koji je karakterističan za mlađe generacije na internetu. Štoviše, to je i primarni cilj video uratka, tvrde kritičari, jer treba samo kliknuti i Kony postaje najtraženiji zlikovac.

No, Russell tvrdi kako on ne misli stati s kampanjom protiv Konyja, za koju tvrdi da je pravi primjer toga koliko mladi politički novaci mogu postići. 'Spremni smo ovo i dodatno povećati. Čekamo i da Jay-Z progovori o svemu u našu korist', rekao je Russell. Kao redatelj, Russell se već pohvalio da je dobio ponude producenata u Hollywoodu. 'Već su u dodiru s Akademijom za nagradu Oscar. Žele da ovaj film bude kandidat za idućeg Oscara', istaknuo je na kraju Russell.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene