Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reakcije na novu američku strategiju za Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna moć neće sama stabilizirati Irak, reakcije su europskog vrha na novu strategiju američkog predsjednika Georga W. Busha za Irak koju europski tisak tumači ustrajanjem na pogrešci ili pak odvažnim kockanjem u koje se Bush upušta.

Predsjednik SAD-a u srijedu je svojoj naciji prihvatio odgovornost za počinjene greške, ali je istodobno najavio slanje dodatnih 21.500 američkih vojnika koji bi s Iračanima trebali stati na kraj sektaškom nasilju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush priznao pogreške u Iraku Slika nije dostupna Bush smjenio nepoćudne zapovjednike

Odluku mu je odmah osporio Kongres u kojem su demokrati većina, a podržala ga je iračka vlada, ali ne i sav narod te zemlje.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, drži da stanje u Iraku zahtijeva 'cjelovitiji pristup' i kako treba djelovati i u sigurnosti, i u politici i gospodarstvu te razvoju, rekao je glasnogovornik EK Johannes Laitenberger.

'Nadamo se da će mjere Washingtona voditi k većoj stabilnosti', kazala je Emma Udwin, glasnogovornica povjerenice Europske komisije za vanjske poslove Benite Ferrero-Waldner.

Kao predsjedateljica EU, Njemačka je priopćila da 'ključ za
federalni, demokratski i ujedinjen Irak u svojim rukama drže
prvenstveno sami Iračani i Iračanke'.

Njemačko predsjedništvo ne komentira odluku o slanju dodatnih tisuća vojnika u Irak, već izjavljuje da će EU 'nastaviti podupirati napore za nacionalnu pomirbu i dijalog', te 'izričito osuđuje rastuće nasilje motivirano etničkim i vjerskim razlozima'.

U svojoj reakciji na novi američki plan i francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy ističe potrebu prihvaćanja 'cjelovite političke strategije'.

Velika Britanija, najodaniji američki saveznik u koaliciji, ne kani slijediti američki primjer i slati dodatne vojnike, reagirala je ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett.

Njihov švedski kolega Carl Bildt izrazio je žaljenje što je Bush
propustio odgovoriti na političke probleme zemlje, zahvaćene kaosom i nasiljem. Bild drži važnim podijeliti naftno bogatstvo u Iraku i uključiti sve etničke i vjerske zajednice u proces političkog odlučivanja.

Norveški mu kolega drži vojnu opciju nepotrebnom 'jer rješenje treba biti političko, civilno i gospodarsko', javlja norveška agencija NTB.

Američki tisak sa skepsom komentira novu Bushovu strategiju, aeuropski novinari ukazuju na kockarsku stranu najavljenih Bushovih poteza te kritiziraju njegovu tvrdoglavost. 

Londonski Daily Telegraph piše da se Bush upušta u 'dramatičnu okladu', ali mu priznaje 'političku hrabrost', koju pozdravlja i Times koji piše da Bush igra na sve ili ništa. Times k tomu dodaje da je takva strategija bolja od alternative (brzog vojnog povlačenja). 

I dnevnik Guardian Bushov plan tumači kao posljednje kockanje, a Independent, oštar protivnik ratu u Iraku, piše da Bush ignorira 'birače, političare, čak i generale ... i dodaje'. Ludi marš ide dalje'.

Bush je u 'takvoj situaciji u kojoj rat ne može dobiti, ali ne može ni priznati da ga je već izgubio', piše francuski Liberation (ljevica), a Le Figaro (desnica) da Bush 'kreće u bitku protiv skepse američkog javnog mnijenja i Kongresa. To mu je zadnja šansa da sačuva svoje predsjedništvo'.

Talijanski Corriere della Sera kritizira Busha jer nije 'pozvao
Siriju i Iran na dijalog, čime ignorira preporuke izvješća (svog
izaslanika Jamesa) Bakera', a slično uočava i La Stampa.

Austrijski Der Standard drži da je Bush zauzeo 'neodlučnu strategiju' i zato su mu slabi izgledi da krene pozitivnim smjerom u svom katastrofalnom predsjedničkom mandatu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene