Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Silajdžić reagirao na Milibanda

'Razvija se kultura nepoštovanja međunarodnih sporazuma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Miliband pozvao je vlasti u BiH da se dogovore o butmirskome paketu reformi ocjenjujući da je bez toga teško očekivati pridruživanje BiH NATO-savezu i Europskoj uniji, priopćilo je Predsjedništvo BiH u petak nakon sastanka britanskog šefa diplomacije s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Butmirski proces, u kojem su partneri Europska unija i Sjedinjene Američke Države, Miliband je ocijenio kao dobru priliku za razvijanje dijaloga i rješenje koje će ubrzati procese za BiH, navodi se u priopćenju. U priopćenju se ističe kako je na njegovu tvrdnju da će pridruživanje BiH Europskoj uniji i NATO-savezu bez napretka butmirskoga procesa biti vrlo teško reagirao član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je rekao da je začuđen vezivanjem tog procesa za pridruživanje BiH NATO-savezu. Bošnjački član državnoga vrha je dodao kako 'nije dobro razvijati kulturu nepoštovanja međunarodnih sporazuma' te da bi BiH, ako bi prihvatila rezultate kršenja daytonskog sporazuma, bila još dalje od članstva u Europskoj uniji i NATO-u.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Biskupi: Treba mijenjati Daytonski sporazum jer je štetan za Hrvate

Članstvo BiH u Vijeću sigurnosti velika odgovornost

Miliband je istaknuo potporu Velike Britanije ulasku BiH u NATO i EU dodajući da će članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a biti 'velika prednost i velika odgovornost za BiH', dodaje se u priopćenju. Britanski ministar vanjskih poslova u petak se sastao i s čelnicima sedam političkih stranaka koje sudjeluju u razgovorima o butmirskome procesu reformi, no nije postignut napredak u približavanju stajališta hrvatskih, bošnjačkih i srpskih predstavnika. Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je nakon sastanka s Milibandom u Sarajevu da ta stranka 'u svim razgovorima inzistira na teritorijalno-upravnom preustroju zemlje umjesto sadašnja dva entiteta', a čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je pozitivnim uključenost međunarodnih predstavnika u razgovore o reformama u BiH.

Čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ocijenio je nakon sastanka da reforma Ustava nije uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH. Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da od međunarodnih dužnosnika zatražio da ukinu entitetski veto jer je to poluga koju u reformama zlorabe srpski predstavnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene