Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće evakuiranih

VIDEO Razoran potres i tsunami pogodili Čile: Najmanje pet poginulih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razoran potres jačine 8,2 stupnjeva po Richteru pogodio je sjever Čilea. U potresu je zasad poginulo najmanje pet osoba, a izdano je i upozorenje od nadolazećeg tsunamija.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti Slika nije dostupna Serija ubojitih potresa Novi snažan potres jačine 7,8 stupnja u Čileu

Američki geološki zavod (USGS) je javio da je epicentar potresa jakosti 8 stupnjeva po Richteru bio 10 kilometara ispod morskog dna oko 80 kilometara sjeverozapadno od luke Iquique, u blizini granice s Peruom. Kasnije je USGS ispravio podatak i objavio da je jakost potresa bila 8,2.

Pacifički centar za upozoravanje na tsunami kaže da je zasad najveći zabilježeni val bio 2,3 metra a čileanska mornarica je rekla da je prvi val do obale stigao za 45 minuta od potresa.

Potres pogodio Los Angeles, stanovništvo u strahu

Vlada je priopćila da po podacima koji su joj dosad stigli nije bilo većih materijalnih šteta osim što je potres izazvao klizanja tla i odrone koji su blokirali neke autoceste i lokalne prometnice.

Čileanske vlasti su naredile preventivnu evakuaciju nekih obalnih područja, javio je državni centar za uzbunjivanje (ONEMI) na svojoj internetskoj stranici. Osim Čilea u opasnosti su i obalna područja Perua, Ekvadora, Kolumbije, Paname, Kostarike i Nikaragve.

Peruanske vlasti također su evakuirale područje u regiji Ica, a u tri grada došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom.

Gužvu oko potresa i evakuacije iskoristilo je oko 300 zatvorenika u Iquiqueu koji su pobjegli iz zatvora, objavio je čileanski ministar unutarnjih poslova Rodrigo Penailillo.

Čile je 2010. pogodio potres magnitude 8,8 po Richteru, a tada je u potresu i tsunamiju koji je uslijedio poginulo 526 osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene