Vera Jourova (Foto: AFP)
Vera Jourova (Foto: AFP) Foto: AFP

Žene diljem Europske unije od subote 3. studenoga, pa do kraja godine, simbolički rečeno, rade besplatno, usporede li se njihova primanja s primanjima njihovih kolega na istome poslu.


Današnji dan, 3.studeni, nazvan Danom jednakih plaća, trebao bi poslužiti kao podsjetnik na činjenicu da žene i dalje bivaju manje plaćene za isti posao nego njihove muške kolege.

Vezani članci Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 4 Projekt koji je zaposlio nezapošljive da pomažu onima kojima je najteže: "Tri puta je pao u dvorištu pa ga moram dizati, a operirala sam srce" Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

U Europskoj uniji, prema posljednjih podacima, žene zarađuju u prosjeku 16,2 posto manje nego muškarci.

"Žene i muškarci su jednaki. To je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije", istaknuli su ovih dana s tim u vezi europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova, povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen i potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

"No žene i dalje efektivno dva mjeseca u godini rade besplatno, u usporedbi s muškim kolegama. Ne možemo više prihvaćati ovu situaciju", kazalo je u izjavi troje europskih povjerenika.

Povjerenici su pozvali europske zastupnike i zemlje članice da odobre inicijativu Europske komisije koja ima za cilj premostiti razlike u plaćama utemeljene na rodnoj pripadnosti, primjerice, unapređivanjem prava koja uživaju oba roditelja koji su u radnom odnosu.

Analiza podataka objavljenih u listopadu pokazala je da još uvijek postoje značajne razlike između muškaraca i žena kada je riječ o odlasku na porodiljski dopust.

Prema ispitivanju Eurobarometra, diljem EU 36 posto muškaraca navodi da ne želi uzeti porodiljski dopust ili da ne misle o tome da bi ga uzeli, dok među ženama 19 posto njih daje isti takav odgovor.

"Jedna trećina Europljana nije bila u mogućnosti uzeti prošle godine bilo kakav porodiljski dopust, a samo je 4 od 10 muškaraca uzelo ili namjerava uzeti takav dopust. To nije pošteno i nije održivo", upozorili su povjerenici pozivajući se na ispitivanje.

Unatoč postignućima u obrazovanju i sve većem broju žena u svijetu rada, žene zarađuju u prosjeku 16 posto manje od muškaraca i ta se brojka tijekom posljednjeg desetljeća neznatno promijenila.

Razlike u plaći variraju ovisno o zemlji pa tako Estonke zarađuju 25 posto manje nego njihove muške kolege na istom radnom mjestu, dok u Rumunjskoj žene zarađuju samo 5 posto manje. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, razlika u primanjima iznosi 21 posto, dok u Francuskoj iznosi 15 posto. (Hina)