Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Navršio sam 82 godine'

Raul Castro najavio moguće povlačenje zbog starosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski predsjednik Raul Castro u petak je neočekivano najavio svoje moguće povlačenje s dužnosti zbog poodmaklih godina, unatoč tome što bi u nedjelju trebao biti ponovno izabran na predsjedničku dužnost.

"Podnijet ću ostavku. Navršio sam 82 godine i imam pravo povući se. Ne mislite li i vi tako?", odgovorio je novinarima uz smijeh Castro, tijekom ceremonije na kojoj je zajedno s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom obišao sovjetsko vojno groblje u Havani. Kubanski čelnik nije rekao kada bi se mogao povući s dužnosti.

Na pitanje novinara o govoru koji će održati u nedjelju nakon ponovnog izbora, Raul Castro nije želio govoriti o pojedinostima: "Ne bi bilo u redu govoriti unaprijed", odgovorio je novinarima, kazavši im kako će "govor biti zanimljiv" te da ga svakako prate.

Raul Castro je na predsjedničku dužnost izabran godine 2008., naslijedivši na tom mjestu brata Fidela koji se povukao s vlasti iz zdravstvenih razloga. Ranije je izjavio kako bi želio upravljačke dužnosti, među kojima je i predsjednička, ograničiti na dva mandata. Nakon toga su počela nagađanja da bi mu idući mandat mogao biti posljednji. Naime, Raul Castro će 2018., kada mu završi mandat, imati 86 godina. (Hina)

Pročitajte i ovo Miguel Diaz-Canel i Raul Castro (Foto: AFP) Promjena "kormilara" Kuba ulazi u novo doba: Nakon šest desetljeća na čelo zemlje dolazi čovjek koji nije iz obitelji Castro Raul Castro (Foto: AFP) U travnju 2018. Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene