Obavijesti Video Pretražite Navigacija
156. dan rata

Putinovi plaćenici odgovorni za ubijanje ukrajinskih zarobljenika u ruskom zatvoru? "To je ratni zločin, pozivam sve partnere da ih osude"

U tijeku je 156. dan rata u Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov spreman je saslušati prijedloge američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena o razmjeni zarobljenika i izvozu žita.

 

  • Iscurio Putinov plan prije početka rata
  • Njemačka i Sjeverna Makedonija šalju Ukrajini tenkove
  • DHL će ukinuti sve svoje usluge domaćeg prijevoza unutar Rusije od 1. rujna
Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Pomagači u rovovima Rat u Ukrajini ne vodi se samo oružjem, nego i mačkama! Rusi poručili Ukrajincima da su očajni, a onda se dogodio obrat

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

18:12 Ukrajinske obavještajne službe tvrde da je napad na zatvorsku ustanovu u Olenivki nije koordiniran od strane vojnog vodstva Ruske federacije. Prema informacijama Središnje uprave ukrajinskog ministarstva obrane, članovi privatne paramilitarne skupine Wagner su odgovorni za napad. 

"Glavna svrha ovog napada bila je sakriti podatke o potpunoj pronevjeri novca, koji su alocirani za zbrinjavanje ukrajinskih ratnih zarobljenika. Poznato je da je 1. kolovoza delegacija iz Moskve trebala posjetiti postrojenje, kako bi provjerili troškove, alokaciju sredstava i zdravstveno stanje ukrajinskih zarobljenika. Budući da stvarno stanje zgrade, kao i zdravstveno stanje ukrajinskih zarobljenika, nisu odgovarali kriterijima ruskog vodstva, problem je "riješen" tako da je postrojenje uništeno, zajedno sa zatvorenicima", prenosi Meduza.  

16:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kouleba optužio je u petak Rusiju da je počinila ratni zločin napadom na zatvorsku ustanovu u Olenivki, pod ruskom kontrolom, u kojoj su bili smješteni ukrajinski ratni zarobljenici.

"Rusija je počinila još jedan zastrašujući ratni zločin bombardiranjem ustanove u okupiranoj regiji Olenivka, gdje je držala ukrajinske ratne zarobljenike", rekao je Kouleba na Twitteru.

"Pozivam sve partnere da oštro osude ovo brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i smatraju Rusiju terorističkom državom", napisao je ukrajinski šef diplomacije komentirajući napad.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da su odgovorne za napad na Olenivku, zatvor s ukrajinskim ratnim zarobljenicima, koji se nalazi na proruskom separatističkom teritoriju. Moskva je procijenila da je u napadu poginulo 40 ljudi.

Ukrajina je zanijekala da je izvršila ovaj napad tvrdeći da u svom vojnom djelovanju ne cilja civilnu infrastrukturu niti ratne zarobljenike.

14:30 DHL će ukinuti sve svoje usluge domaćeg prijevoza unutar Rusije od 1. rujna, objavili su danas iz kompanije. Kao razloge povlačenja navode tehničke probleme s IT sustavima i infrastrukturom, operativne probleme i pravna ograničenja.

Nakon 1. rujna DHL International će pružati samo uslugu međunarodne ekspresne dostave u Rusiju iz drugih zemalja, piše The Economic Times.

Što se događalo danas tijekom dana pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene