Obavijesti Video Pretražite Navigacija
125. dan rata

Kličko čelnicima NATO-a: "Ljudi, probudite se. Ovo se događa sada. Vi ste sljedeći, ovo dolazi na vaša vrata." Turska podržala ulazak Finske i Švedske u NATO

U tijeku je 125. dan rata u Ukrajini. Raste broj žrtava poginulih u raketnom napadu Rusije na trgovački centar.

 

  • U raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku ubijeno je najmanje 18 ljudi
  • Rusija potvrdila napad na Kremenčuk, ali tvrdi da trgovački centar nije radio
  • Bidenovoj obitelji zabranjen ulazak u Rusiju
  • NATO pojačava borbene skupine na istočnom krilu zbog ruskih prijetnji

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:20 Predsjednik SAD-a Joe Biden podržao je dogovor kojim će se omogućiti Švedskoj i Finskoj ulazak u NATO i pomogao postizanju sporazuma iza kulisa pregovora ovih nordijskih zemalja s Turskom, kazao je visoki američki dužnosnik u utorak.

Turska se prestala protiviti ulasku Finske i Švedske u NATO uoči godišnjeg samita saveza u Madridu. Dužnosnik, koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom da ostane neimenovan, kazao je da je Biden razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom o NATO-u ranije u utorak na zahtjev dviju zemalja.

Dužnosnik je kazao da će dogovor omogućiti proširenje saveza koji broji 30 članica i predstavljati "značajnu promjenu u sigurnosti".

Turska nije inzistirala da se u pregovore uključe njezini zahtjevi za naprednim američkim vojnim avionima, kazao je dužnosnik. Očekuje se da će se Biden i Erdoğan sastati na marginama samita u srijedu.

22:55 Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski objavio je da "više nema živih" pod ruševinama, prenosi Reuters. Dodao je da se 21 osoba i dalje smatra nestalom.

Rusija želi poboljšati odnose s talibanima

21:40 Rusija želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u Dušanbeu tijekom posjeta Tadžikistanu u utorak.

"Radimo sve kako bismo osigurali da se stanje u državi normalizira te se trudimo izgraditi veze s političkim silama koje kontroliraju situaciju", kazao je Putin u izjavama koje je objavila novinska agencija Interfaks.

21:53 Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, uputio je snažnu molbu sastanku čelnika NATO-a u Madridu da Ukrajini pruži "što god je potrebno" da zaustavi rat, prenosi Associated Press.

Kličko je odbacio ideju da bi Ukrajina trebala podnijeti bilo kakvu teritorijalnu žrtvu kako bi okončala rat.

"Ljudi, probudite se. Ovo se događa sada. Vi ste sljedeći, ovo dolazi na vaša vrata dok trepnete okom", poručio je Kličko pred novinarima.

21:50 Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko izjavio je da su dvije osobe ubijene, a 15 ih je ozlijeđeno u ruskom granatiranju u toj regiji tijekom utorka.

 

 

21:47 Zastupnica u ukrajinskom parlamentu Kira Rudik pozvala je zapadne zemlje da ne odgađaju s isporukom oružja, nakon najnovijih napada na trgovački centar u Kremenčuku i gradu Dnjepru na istoku zemlje.

 

 

21:45 Njemačka i Nizozemska najavile su slanje još ukupno šest haubica Ukrajini. Ta je vijest objavljena na samitu NATO-a u Madridu.

21:40 "Situacija u Lisičansku i okolici vrlo je teška. Nema centralne vodoopskrbe, nema plina, nema struje", rekao je u utorak načelnik regionalne vojne uprave Luhanska Serhiy Hayday.

Ustvrdio je da borbe ne prestaju te dodao da ruske snage na tom području ulažu sve svoje napore u juriš na grad.

21:36 Vojni analitičar Ivica Mandić za Dnevnik Nove TV komentirao je Roskosmosovu objavu satelitskih fotografija glavnih europskih gradova te SAD-a. Više pročitajte >>OVDJE 

21:35 NATO će sveobuhvatnim paketom pomoći Ukrajini koja je suočena s brutalnošću koju Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata, izjavio je u utorak u Madridu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Dogovorit ćemo sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini kako bismo im pomogli da održe pravo na samoobranu. Iznimno je važno da smo spremni i dalje pružati podršku jer se Ukrajina sada suočava s brutalnošću kakvu u Europi nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata”, rekao je Stoltenberg.

Uhićen bivši KGB-ov agent

21:01 Ukrajinska sigurnosna služba u utorak je objavila da je uhitila bivšeg KGB-ovog agenta koji je pomagao usmjeravanju ruskih raketa za napad u kojem je na zapadu države u ožujku poginulo preko 50 vojnika.

Osumnjičeni je poslao lokacije centra za vojnu obuku Javoriv, na samom zapadu Ukrajine uz poljsku granicu, neimenovanoj ruskoj agenciji putem aplikacije Telegram, objavila je sigurnosna služba Ukrajine SBU.

"U raketnom napadu na Javoriv poginulo je više od 50 vojnika, a više od 150 bilo je ozlijeđeno", objavio je SBU na Telegramu.

Ukrajina je nakon napada objavila da je tada poginulo 35 njenih vojnika, dok Rusija tvrdi da su ti brojevi puno veći. Osumnjičeni, stanovnik zapadnog grada Lavova, u pritvoru je i istražuje ga se zbog izdaje, objavio je tužiteljev ured.

20:45 Turska je u utorak podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO, priopćio je ured finskog predsjednika Saulija Niinistöa. Više pročitajte >>OVDJE

18:35 Guverner Dnjipropetrovska Velentin Rezninčenko optužio je Rusiju da je ispalila šest projektila na tu regiju. Nazvao je to masovnim neprijateljskim napadom.

18:20 Na društvenim mrežama pojavila se snimka nadzorne kamere koja prikazuje rusku raketu koja je pogodila trgovački centar u Kremenčuku, usmrtivši najmanje 18 ljudi. Snimljena je u Parku Misky. Na početku snimke se vidi kako se u pozadini diže oblak dima iz smjera šoping-centra.objavio je Sky News

18:15 Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova naredilo je Rusiji da smanji svoje diplomatsko osoblje u Bugarskoj na istu razinu kao bugarska diplomatska predstavništva u Rusiji. Čak 70 ruskih diplomata dobilo je upute da odu do ponoći 3. srpnja, navodi Guardian.

18:10 Sjedinjene Američke Države u utorak su zabranile uvoz zlata iz Rusije. Američko Ministarstvo financija u priopćenju navodi da je uvelo sankcije za 70 subjekata, od kojih su mnogi važni za rusku vojnu industriju. 

Cilj novih sankcija je ograničiti ruske sposobnosti razvijanja i korištenja oružja i tehnologije koje koristi u invaziji na Ukrajinu, navodi Sky News.

18:05 Parlament u Vilniusu zabranio je u utorak uvoz plina iz Rusije u Litvu. 

Kalinjingrad je postao nova žarišna točka u diplomatskim posljedicama rata u Ukrajini budući da se određene robe s popisa sankcija Europske unije tamo ne mogu isporučiti s ostatka ruskog teritorija preko Litve.

Litva je objavila da je već prije nešto više od mjesec dana potpuno obustavila uvoz energenata iz Rusije.

Prema ministru energetike Dainiusu Kreivysu uredba ima za cilj uvesti plinski embargo 'de jure'.

SAD na sastanku NATO-a

18:00 Sjedinjene Države na sastanku NATO-a u srijedu planiraju "specifične najave" o "novom i dugoročnom vojnom angažmanu na kopnu, na moru i u zraku" u Europi, rekao je u utorak visoki savjetnik predsjednika Joea Bidena.

Jake Sullivan, glavni Bidenov diplomatski i vojni savjetnik, na letu Air Force Onea za Madrid, gdje se održava skup NATO-a, rekao je kako će "određen broj zemalja" Saveza također "obećati povećanje svog obrambenog doprinosa na istočnom krilu, s naglaskom na Baltik".

Američki predsjednik u utorak tijekom razgovora sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom planira najaviti i da će SAD povećati broj razarača u južnoj vojnoj luci Rota s četiri na šest.

"Na kraju sastanka na vrhu postojat će čvršći, djelotvorniji i vjerodostojniji sustav koji će uzeti u obzir akutniju i ozbiljniju rusku prijetnju, ne samo zbog toga što je učinila u Ukrajini, nego i zbog načina na koji je Rusija promijenila svoj odnos prema Bjelorusiji", rekao je Sullivan.

Rusija "u narednim mjesecima" planira u Bjelorusiji stacionirati svoje rakete Iskander koje mogu nositi nuklearne glave, objavili su u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksander Lukašenko.

Po tom pitanju Sullivan je naglasio da je važno "što se događa na terenu", a ne u razgovoru dvojice čelnika.

15:50 Ruska svemirska državna agencija Roskosmos uputila je jezivu "čestitku" članicama NATO-a. Povod je samit koji se održava od 28. do 30. lipnja. Više pročitajte >>OVDJE

14:00 Obitelji američkog predsjednika Joea Bidena zabranjen je ulazak u Rusiju, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi u utorak. Bidenova supruga Jill i kći Ashley više ne smiju putovati u Rusiju.

Američki predsjednik, državni tajnik Antony Blinken i stotine zastupnika već se nalaze na crnoj listi. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Rusija zabranila ulazak još 25 američkih državljana, uključujući uglednog profesora Francisa Fukuyamu, jer su zauzeli "rusofobne" pozicije.

Sjedinjene Države i Kanada dodale su dvije odrasle kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina na njihov popis sankcija zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

13:55 Ruska vojska potvrdila je napad na ukrajinski grad Kremenčuk, ali je istovremeno zanijekala da je pogođeni trgovački centar bio u funkciji.

Po priopćenju ruskog Ministarstva obrane objavljenom u utorak, u zračnom udaru pogođena su skladišta u kojima se nalazilo oružje i streljivo iz EU-a i SAD-a. Detonacija streljiva potom je izazvala požar u obližnjem "trgovačkom centru koji nije više u funkciji", tvrdi rusko ministarstvo obrane.

S druge strane, Ukrajina govori o ruskom raketnom napadu na trgovački centar. Prema posljednjim podacima ukrajinskih vlasti, ubijeno je najmanje 18 ljudi, a 60 ih je ozlijeđeno. U utorak ujutro objavljeno je da se još 36 osoba vode kao nestale.

Veliki dijelovi zgrade su uništeni. Unatoč očitom razaranju, Rusija je više puta poricala da je napadala civilne ciljeve u Ukrajini ili bi tvrdila da je riječ o napuštenim objektima.

Što se događalo u Ukrajini ranije tijekom dana pogledajte OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene