Krvav dan na Bliskom istoku. Najmanje 15 Palestinaca ubijeno je u sukobima s izraelskom vojskom uz pojas Gaze. Više je od 1400 ljudi ozlijeđeno. Palestinci su uz granicu s Izraelom pokrenuli veliki prosvjed kojim traže da im se dopusti povratak u domove iz kojih su protjerani ili su pobjegli.

Galerija


Miran prosvjed pretvorio se u krvave okršaje. Izraelska vojska suzavcem je odbijala palestinske prosvjednike od ograde koja okružuje pojas Gaze. Neki Palestinci na vojnike su bacali kamenje, molotovljeve koktele, a palili su automobilske gume. Izraelci su koristili i dronove kako bi među masu bacili suzavac.

Vezani članci Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz" Palestinske rakete (Foto: Arhiva/AFP) Iz Pojasa Gaze ispaljene dvije rakete na Izrael

Sukobi su izbili na više mjesta gdje su se skupili deseci tisuća Palestinaca kako bi sudjelovali u velikom Maršu povratka.

„Ovaj prosvjed organiziran je uz podršku svih političkih stranaka. Ovo je miran prosvjed kojim šaljemo poruku svijetu da zaustavi nepravdu, život u izbjeglištvu i da zaustavi okupaciju i opsadu“, kaže Ismail Haniyeh, čelnik Hamasa

Izraelska vojska na terenu je rasporedila i više od stotinu snajperista. Optužuje Palestince da su na sigurnosnu ogradu poslali žene i djecu. Izraelci kažu da su pucali samo na ljude koji su izazivali nerede.

„Hamas i ostali prosvjede nazivaju "Marš povratka", ali kako stvari stoje na terenu, ovo je marš kaosa. Postoje prosvjedi i postoje agresivni neredi“, tvrdi Avichay Adraee, glasnogovornik izraelske vojske

Marš povratka organiziran je na godišnjicu prosvjeda prije više od 40 godina u kojima je tijekom prosvjeda zbog zapljene zemlje ubijeno šest Palestinaca. Sudionici marša danas traže da im se omogući povratak na zemlju s koje su protjerani nakon stvaranja izraelske države. Izrael im to ne dopušta jer strahuje da bi tako bila ugrožena židovska većina.

Najnoviji podaci kažu da je broj Židova i Arapa između Sredozemnog mora i rijeke Jordan gotovo jednak.

A pojas Gaze jedno je od najnapučenijih područja na svijetu. Površinom je gotovo isti kao poluotok Pelješac, samo što u njemu živi više od milijun i 800 tisuća ljudi.