Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženo stotine kuća

Raste vodostaj Temze, poplave se prijete Londonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poplave koje su zahvatile jugozapad Engleske proširile su se u ponedjeljak i došle nadomak Londonu, uz porast vodostaja Temze koji je pogodio stotine kuća.

Zbog poplave, stanje najviše pripravnosti proglašeno je u okruzima Berkshire i Surrey, zapadno od Londona, gdje je i dvorac Windsor. Neki dijelovi tih okruga, među kojima i windsorski Grand Parc, su pod vodom a dvorac kraljice Elizabete II. je na suhom zahvaljujući njegovu položaju na uzvisini.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Ilustracija Poplave u Velikoj Britaniji Ogromna šteta nakon oluja: Izlile se velike rijeke, obustavljen promet, izdano 600 uzbuna...

Agencija za okoliš procjenjuje da je od prošlog vikenda poplavljeno 800 do 9.00 kuća a tisuće su ugrožene. Prijestolnica je pak zaštićena branom, ali grad Croydon, u južnom predgrađu Londona, odlučio je zaštititi kuće i trgovine prepumpavanjem vode u podzemne pješačke prolaze.

VIDEO Kiša pada i pada, u obranu od poplave uključila se i vojska

U Berkshireu vatrogasci su u ponedjeljak evakuirali 16 ljudi iz poplavljenog sela Wraysburyja. Velik dio jugozapada Engleske, napose Somerset, već više od mjesec dana bori se s nesvakidašnjim poplavama zbog rekordne količine kiše u siječnju kakva nije viđena od 1766.

Dok meteorolozi predviđaju kišu i sljedećih dana, ne prestaje polemika o upravljanju tim poplavama a političari i agencija za okoliš međusobno si predbacuju odgovornost za stanje.

Premijer David Cameron koji je najavio izdvajanje 130 milijuna funta (155 milijuna eura) pozvao je na mir u prigodi posjeta Dorsetu kamo je došao u posjet vojnicima koji grade nasipe za obranu od poplave. (I.D. / Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene