Raste broj žrtava potresa u Indoneziji (Foto: AFP)
Raste broj žrtava potresa u Indoneziji (Foto: AFP) Foto: Afp

Najmanje je 91 osoba poginula u snažnom potresu koji je u nedjelju pogodio indonezijski otok Lombok, priopćila je u ponedjeljak agencija za upravljanje katastrofama.


Većina žrtava bila je na sjevernoj strani Lomboka, u blizini epicentra potresa od 6,9 magnitude, dok su dvije osobe poginule na susjednom otoku Bali, izjavio je glasnogovornik agencije Sutopo Purwo Nugroho.

Vezani članci Potres u Turskoj Potres magnitude 5,7 pogodio jugoistok Turske: "Doma više nema", "Protreslo je dobro, prestrašeni smo" Sanacija štete od potresa i poplava u Zagrebu Prijavljuju se štete od poplava, a pomoć nisu dobili oštećeni u potresu: "Živim od 2 tisuće kuna, kako da platim rušenje?"

Očekuje se da će broj žrtava rasti, kazao je.

"Spašavanje i prikupljanje podataka o žrtvama su u tijeku", rekao je Nugroho na konferenciji za novinare napominjući kako do sada nije bilo stranaca među žrtvama.

U potresu je, kako se navodi, najmanje 209 osoba ozlijeđeno.

Epicentar potresa bio je u moru, na dubini 10 km, 18 km sjeverozapadno od Lomboka, objavio je Američki geofizički institut (USGS).

Nakon glavnog potresa uslijedilo je dvadesetak slabijih, od kojih je jedan bio magnitude 5.4.

Vlasti su odmah izdale upozorenje na cunami koje je poslije ukinuto.

Prije tjedan dana Lombok je pogodio potres magnitude 6.4 koji je odnio 17 života i uništio mnoge kuće na otoku.

Indonezija je na Pacifičkom vatrenom prstenu gdje se spajaju tektonske ploče, pa potresi i vulkanske erupcije nisu rijetkost. 8Hina)