Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački sud za radno pravo u Stuttgartu ovih se dana bavi pitanjem jesu li istočni Nijemci pripadnici zasebne etničke grupe ili ne.


Suci na ovo pitanje moraju odgovoriti zbog tužbe 49-godišnje Gabriele S. Ona se prijavila na natječaj za radno mjesto knjigovođe, ali joj je molba odbijena. To ne bi bilo ništa spektakularno da na njenom vraćenom životopisu nije pisalo 'Ossi' odnosno istočni Nijemac, prenosi Deutsche Welle. Prema njenom mišljenju radi se o skandalu jer njemački zakon o ravnopravnosti poslodavcu ne dopušta odbijanje zaposlenja na osnovu etničke pripadnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nacionalni osjećaj jedinstva u Njemačkoj još može pobuditi samo nogomet' Slika nije dostupna Srušili su Berlinski zid, ali...

Gabriele je uzela odvjetnika i tuži stuttgartsko poduzeće. Traži odštetu od 5.000 eura, odnosno tri mjesečne plaće. Njezin odvjetnik Wofgang Nau kaže da je sad sve na sudu. 'Ja mislim da Ossii jesu pripadnici zasebne etničke skupine. Prvo, zato jer sve nekadašnje građane DDR-a povezuje ista povijest. Drugo, postoji određena kulturna tradicija koja se razlikuje od naše, od naših običaja. Na primjer primanje u pionire i omladinu, toga kod nas na Zapadu nije bilo. Mislim da se zbog svega toga bivši građani DDR-a smatraju zasebnom grupom', dodaje Nau.

Rainer Ehmeneck, poslovođa u tvrtki, koja je Gabriele odbila, tvrdi da je nisu odbili zbog podrijetla nego kvalifikacija. 'Kada netko u jednom pismu ima šest grešaka i k tome spomene još neku krivu osobu, tada nitko nekog takvog ne bi zaposlio'. A što se tiče opaske 'Ossi', Ehmeneck kaže da je ona napisana u pozitivnom smislu i da mnogi njihovi suradnici dolaze iz istočne Njemačke, te dodaje da su se oni zbog toga ispričali Gabriele. Iako u tvrtki smatraju da ona želi samo novac, njen odvjetnik tvrdi da se radi o principima. Ako se stranke ne dogovore bez sudaca, sud će morati odlučiti jesu li istočni Nijemci pripadnici zasebne etničke grupe ili ne, a onda na osnovu toga presuditi i u slučaju Gabriele S.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju