Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava presudio je da bi talijanske škole trebale ukloniti raspela sa zidova u učionicama, s obrazloženjem da njihova izloženost može uznemiriti djecu koja nisu kršćani.


Odluka suda u Strasbourgu vjerojatno će izazvati velike prijepore u Italiji, duboko privrženoj rimokatoličkim korijenima. Sudu se žalila talijanska državljanka Soilea Latusi jer njezina djeca polaze škole u sjevernoj Italiji koje imaju raspelo u svakoj učionici. Latusi je smatrala da to krši njezino pravo da djeci osigura svjetovno obrazovanje, a Europski sud odlučio je u njezinu korist. 'Izloženost raspela može biti ohrabrujuća za religioznu djecu, ali jedno tako uznemirujuća za djecu druge vjeroispovjesti, posebno ako su dio vjerske manjine, ili ateiste', navodi se u pisanoj presudi suda. 'Država se mora suzdržati od nametanja vjerovanja u prostorijama u kojima pojedinci moraju boraviti', obrazlaže se u presudi i dodaje kako je cilj javnog obrazovanja 'poticanje kritičkog mišljenja'. Latusi je dodijeljena odšteta u iznosu od 5.000 eura.

Vezani članci Vozač kamiona na odmorištu kod Novske pokosio grupu ljudi - 5 Odvjetnik vozača kamiona osuđenog za nesreću u Novskoj otkrio zašto nije bio u sudnici na izricanju presude Slika nije dostupna 'Presuda Hodorkovskom je udarac na pravnu državu u Rusiji'

Dva talijanska zakona iz 20-ih godina prošlog stoljeća, iz vremena vladavine fašista, propisuju da raspela moraju biti izložena u školama. Zakoni su i dalje tehnički na snazi iako se strogo ne provode od 1984. godine, otkako je rimokatoličanstvo prestalo biti državna vjera. Čelnik talijanske muslimanske zajednice Adel Smith 2003. je poveo kampanju za micanje raspela iz škola, ali je to u zemlji izazvalo veliko negodovanje i odbijanje. Tada se i papa Ivan Pavao II. uključio u raspravu i rekao da je nedemokratski i opasno pokušati izbrisati vjerske simbole, a talijanski su sudovi kasnije odbili zahtjev.

'Odluka suda u Strasbourgu je ideološka'

Talijanska ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini odbacila je odluku Europskog suda za ljudska prava da bi talijanske škole trebale ukloniti raspela sa zidova u učionicama i nazvala je 'ideološkom'.

'Izloženost raspela u učionicama ne predstavlja nametanje katolicizma, nego je simbol naše tradicije', rekla je ministrica, kako prenosi agencija Ansa. 'Talijanska povijest obilježena je nekim simbolima. Uklanjajući ga, uklanja se dio nas. U ovoj zemlji nitko ne želi nametati katoličanstvo', rekla je Mariastella Gelmini. 'Ali nitko, a posebno ne ideološki sud u Strasbourgu, neće uspjeti odreći nam naš identitet', naglasila je ministrica.

Sedmero sudaca jednoglasno je presudilo da raspela u školama krše članak 2. (pravo na obrazovanje) članak 9. (pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti) prvog dijela Europske konvencije o ljudskim pravima. No, sud nije naredio talijanskim vlastima da moraju ukloniti raspela iz škola. (Hina)