Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dok će neki povući paralelu između Ukrajine i Jugoslavije, drugi kažu kako takvoj usporedbi nema mjesta.


Prije godinu dana kada je Viktor Janukovič provodio svoje posljednje dane na mjestu ukrajinskog predsjednika počele su se povlačiti paralele sa sudbinom Jugoslavije. Krim i Kosovo postali su sinonimi.

Vezani članci Slika nije dostupna Rat u ovoj europskoj zemlji još plamti: Ljudi su bez struje, vode i plina dok im iznad glava prolijeću meci Slika nije dostupna ''I Kijev raspiruje rat u istočnoj Ukrajini''

Ratove koji su rezultirali raspadom SFRJ Rusi sve češće spominju u kontekstu Ukrajine.

Ako može Kosovo, zašto ne može Krim? Pitali su se ruski dužnosnici prije gotovo godinu dana kada su priznali referendum na Krimu i pripojili taj poluotok Rusiji da bi na koncu priznali da su se oko ukrajinskih vojarni na Krimu nalazili i ruski vojnici.

A kada je na istoku Ukrajine počeo rat paralele s Jugoslavijom opet su povučene. 'Radi se o preslikanom jugoslavenskom scenariju gdje teritoriji koje i inače imaju neke međusobne proturječnosti počinju osjećati potrebu za samostalnošću koju na zapadu zovu separatizmom. Kako bude slabila centralna vlast Kijeva ti teritoriji će pod utjecajem vanjskih faktora, ne samo Rusije već i Rumunjske, Poljske i SAD-a koje su posebno zainteresirane da se Ukrajina dezintegrira. Ukrajina jedva da ima šanse osim ako se ne napravi novi dogovor i primjeni Ustav te uzme u obzir i interese i EU, i SAD i Rusije', smatra Aleksej Muhin, direktor Centra političke informacije.

Kijev optužuje Rusiju da i dalje potiče napade

No, neki analitičari pak vjeruju kako Ukrajinu i Jugoslaviju ne valja uspoređivati. Jedan od njih je i direktor ruskog Vijeća za nacionalnu strategiju Valerij Homjakov. Svoj stav objašnjava s nekoliko razloga. 'Između Ukrajine i Rusije postojao je Budimpeštanski dogovor. Rusija je imala obvezu prema Ukrajini, između ostalog, i da garantira njenu teritorijalnu cjelovitost. A onda je to prekršila i uzela Krim. I događaji na Istoku ne teku bez sudjelovanja Rusije, njenog oružja i boraca', rekao je Homjakov.

'Jugoslavija je bila pomalo umjetna tvorevina koja se držala na Titovu autoritetu u kojoj je bilo etničkih i vjerskih konflikata te mnogih nesuglasica na relativno malom teritoriju. Meni je žao što se Jugoslavija raspala, ali ne možemo tu povlačiti paralelu. Neki naši političari šire takve fobije kako bi Amerikanci po cijeli dan razmišljali o tome kako rasturiti Rusiju. Radi se o pokušaju opravdanja onoga što naša vlast radi na jugoistoku Ukrajine s dostavljanjem oružja, vojnika i ostalog', dodaje Homjakov.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook