Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radovan Vukadinović

'Rusi bi bili zadovoljni izlaskom Velike Britanije, Europa više ne bi bila toliko snažna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još je nekoliko sati ostalo do zatvaranja birališta diljem Velike Britanije.

Debata oko Brexita na svom je vrhuncu. vezanu uz to porazgovarali smo s profesorom međunarodnih odnosa Radovanom  Vukadinovićem.

Pročitajte i ovo Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine Ursula von der Leyen Izazovi brexita Britanski premijer sastaje se s von der Leyen: Razgovarat će o praktičnim rješenjima glede važnog prijedloga

Ovo je, kaže Vukadinović, bilo veliko lobiranje s dvije strane u kojem su sudjelovali i političari, biznismeni pa i političari iz inozemstva, kao primjerice, Barack Obama, koji je lobirao za ostanak te Donald Trump čije je mišljenje oprečno Obaminom.

Ovo je, smatra Vukadinović, bila izvanredna prilika za aktiviranje raznih političkih i društvenih snaga, no, cijelo vrijeme rasprave bio je prisutan jedan faktor straha.

'Faktor straha bio je prisutan, ako se prisjetimo referenduma u Škotskoj gdje se strahovalo što će biti s funtom, bankama, ušteđevinom, i ovog puta se govorilo o financijskim aspektima. Pobornici ostanka govorili su kako ostanak jamči sigurnost zemlje, oni koji su se zalagali za izlazak rekli su da će možda doći do jednog perioda krize , ali da bi za dvije godine prosperitet zakucao na vrata i da bi Britanija nakon toga mogla sama upravljati svojim stvarima', kaže profesor Vukadinović.

A što ako Velika Britanija doista izađe? Kakva će biti Europska unija bez Velike Britanije?

'Ako se to dogodi onda će EU biti nešto posebno, nešto novo, Odnos prema velikim silama će se promijeniti, odnosi na samom kontinentu će se promijeniti i Britanija će izgledati drugačije nego danas. Nekima bi izlazak Velike Britanije odgovarao, nekima ne bi. SAD bi bile jako nezadovoljne, Rusija bi bila zadovoljna jer Europa ne bi bila toliko snažna', zaključuje Vukadinović.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene