Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države su obavijestile Južnu Koreju o radioaktivnosti zraka, blizu mjesta gdje je Pjongjang izveo nuklearni pokus, javlja agencija Yonhap pozivajući se na izjave južnokorejskih dužnosnika.


"Sjedinjene Države su nas obavijestile o razini radioaktivnosti nakon analiza uzoraka zraka, provedenih u blizini mjesta gdje je izvršen nuklearni pokus", izjavio je neimenovani južnokorejski izvor.

Vezani članci Onečišćenje zraka u Zagrebu Zrak u Zagrebu ponovno loše kvalitete, građanima se savjetuje da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom Povjerenik Europske komisije Karmenu Vella u šatoru sa zagađenim zrakom (Screenshot: Twitter) Ispred sjedišta UN-a postavljeni šatori napunjeni zagađenim zrakom, kroz njih prošao i član Europske komisije

"Sjedinjene Države su zapravo priznale da je Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus", dodao je isti izvor.

CNN je u subotu rano ujutro objavio, pozivajući se izvore u američkoj administraciji, da je u preliminarnoj analizi američke obavještajne službe zabilježena radioaktivnost uzoraka zraka prikupljenih u blizini mjesta na kojem je Sjeverna Koreja navodno izvršila nuklearni pokus.

"U prvim su analizama detektirane radioaktivne čestice u uzorcima zraka prikupljenima iznad Sjeverne Koreje", objavio je CNN pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, što vjerojatno znači da je Sjeverna Koreja uistinu izvela nuklearni pokus 9. listopada.

Uzorke zraka je u utorak uzeo zrakoplov posebne namjene, WC-135, koji je uzletio iz zračne baze na Okinawi u Japanu. Zrakoplov je uzorke uzeo kod mjesta Punggye, u čijoj je blizini Sjeverna Koreja izvršila nuklearni pokus.